Nemački mediji: Ništa više ne može zaustaviti Severni tok 2

Na ovom nivou projekta ni eventualne američke sankcije ne bi mogle da ga spreče

Sjedinjene Američke Države već dugo pokušavaju da učine sve što je moguće kako bi se sprečila izgradnja gasovoda između Rusije i Nemačke, ali čak i najozbiljnije oružje američkog lidera Donalda Trampa — sankcije protiv evropskih partnera „Severnog toka 2“, ne garantuju Vašingtonu postizanje cilja, piše nemački list „Velt“.

Učesnici svetske konferencije o gasu, održane prošle nedelje u Vašingtonu, pitali su se koliko daleko nepredvidljivi američki predsednik može da ode kako bi sprečio realizaciju projekta, navodi list.

Velt“ ističe da Trampova spoljna politika u energetskom sektoru još nije dala rezultate. Nemačka je podržala izgradnju „Severnog toka 2“, Švedska i Finska su dale saglasnost za njegovu izgradnju. Štaviše, već se vrše pripreme za postavljanje prvih delova gasovoda po dnu Baltičkog mora.

Poslednja Trampova šansa moglo bi biti nametanje ekonomskih sankcija za pet zapadnih energetskih koncerna koji učestvuju u projektu „Gasproma“, smatra list, ali čak ni u tom slučaju nije mu garantovan uspeh za postizanje svog cilja.

„Projekat će garantovano dobiti finansiranje. To je važno za ’Gasprom‘, a likvidnost Rusije u evrima je sada visoka. Ekonomske sankcije protiv Rusije mogu da dovedu do još više mogućnosti za finansiranje ’Severnog toka 2‘“, izjavio je finansijski direktor projekta Pol Korkoran.

Tako čak ni sankcije neće Trampu pomoći da spreči izgradnju gasovoda između Rusije i Nemačke. Naprotiv, one će doprineti realizaciji projekta, tim pre pošto je nedavno izbio trgovinski spor sa Sjedinjenim Američkim Državama i naljutio Evropljane, smatra „Velt“.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda čiji će ukupni kapacitet iznositi pedeset pet milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Novi cevovod trebalo bi da bude izgrađen pored „Severnog toka“.

„Gasprom“ je više puta izjavljivao o spremnosti da očuva tranzit gasa preko Ukrajine posle 2019. godine, ako Kijev dokaže ekonomsku opravdanost ugovora. Kao moguće kapacitete direktor „Gasproma“ Aleksej Miler je procenio na 10-15 milijardi kubnih metara godišnje.

Sjedinjene Američke Države traže od evropskih zemalja da prekinu da učestvuju u projektu „Severni tok 2“ i prete sankcijama za one koji ne to ne učine. U zamenu za ruski gas, SAD promovišu sopstveni tečni prirodni gas sa izgradnjom terminala za regasifikaciju terminala u Evropi.

 

Izvor Sputnjik, 02. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u