Zehofer ponudio ostavku zbog neslaganja sa Merkelovom

Zehofer je rekao da njegov sastanak sa Merkelovom u subotu uveče nije imao nikakvog efekta

Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer ponudio je ostavku na mesto ministra i lidera Hrišćansko-socijalne unije (CSU).

On je to učinio zbog neslaganja sa kancelarkom Angelom Merkel oko migracione politike.

To je javio Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore u CSU.

Izvori su naveli da je Zehofer ponudio ostavku na sastanku predsedništva partije koji je bio zatvoren za javnost.

Kako je precizirano, Zehofer još nije zvanično podneo ostavku i neki u partiji još uvek pokušavaju da ga ubede da se predomisli.

Zehofer je ranije danas rekao da ne vidi alternativu vraćanju nekih migranata sa nemačke granice, mere koja ga dovodi u sukob sa nemačkom kancelarkom.

Spor oko rešavanja migrantske krize gurnulo je Merkelovu tri meseca staru „veliku koaliciju“ u krizu i oslabilo poziciju kancelarke, primoravši je da pokuša da postigne sporazume sa članicama Unije ponaosob.

Spor u nemačkoj koalicionoj vladi zbog politike azila ponovo se danas razbuktao kada se ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer usprotivio kancelarki Merkel po tom pitanju, prenosi „Dojče vele„, uz ocenu da se Merkel suočava s novom krizom u vladi.

Zehofer je dramatično pogoršao ionako napetu situaciju povodom politike Nemačke prema tražiocima azila rekavši da sporazum Merkelove sa EU s tim u vezi „nema isti efekat“ kao nacionalne mere za koje se on zalaže.

Prema neimenovanim izvorima unutar Hrišćanko-socijalne unije (CSU), bavarske sestrinske partije Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Merkel, stranački lider Zehofer je rekao i da njegov sastanak sa Merkelovom u subotu uveče nije imao nikakvog efekta.

Njegova izjava je u direktnoj protivrečnosti sa izjavom kancelarke o tom sastanku.

Naime, ona je u intervjuu nemačkoj televiziji ZDF danas rekla da „sve što su odlučili ima isti efekat kao nacionalne mere“.

„To je moj lični zaključak. Naravno, CSU će morati da donese svoj zaključak“, rekla je Merkel.

Ona je navela i da je učinila ustupke pred Zehoferovim zahtevima.

„Veoma bih volela da CDU i CSU nastave da rade zajedno. Jer, mi smo za Nemačku priča o uspehu“, zaključila je nemačka kancelarka.

 

Izvor Tanjug/B92, 02. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u