Vučić i Porošenko: Prijateljski odnosi, nema otvorenih pitanja

Srbija i Ukrajina složne u uzajamnoj podršci teritorijalnom integritetu

Onako kako Ukrajina podržava teritorijalni integritet Srbije, tako i Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, poručio je predsednik Aleksandar Vučić nakon sastanka sa ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom. Ukrajina i Srbija nemaju probleme u bilateralnim odnosima, poručio je Porošenko.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon sastanka sa ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom da postoji obostrana želja za unapređenjem odnosa dve zemlje i za jačanje političkog dijaloga.

„Srbija i Ukrajina nemaju otvorena pitanja, jedna drugu smatraju izrazito prijateljskim zemljama. Naši jezici su među najsličnijim u slovenskoj grupi jezika“, rekao je Vučić na konferenciji za medije.

Onako kako Ukrajina podržava teritorijalni integritet Srbije, tako i Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, poručio je Vučić.

„Smatramo da je važno da odgovorno radimo na unapređenju naših veza i prijateljstava“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je na sastanku Porošenko izneo stavove o situaciji u Ukrajini. „Srbija se nada da će svi problemi biti rešeni na miran način, da će se poštovati dogovori iz Minska i da je OEBS veoma važna karika u uspostavljanju mira“, naveo je Vučić.

Istakao je da je Porošenko poželeo Srbiji kompromis u razgovorima sa Albancima, uz činjenicu da je Ukrajina uvek bila na strani poštovanja teritorijalnog integriteta Srbije, kao što je i Beograd poštovao i poštovaće teritorijalni integritet Ukrajine.

SARADNjA U PROCESU EVROINTEGRACIJA
Vučić je preneo da je prisutna obostrana želja za unapređenjem bilateralnih odnosa, jačanjem političkog dijaloga i jačanjem ekonomske saradnje.

„Smatramo da je veoma važno da ozbiljno, odgovorno i mnogo radimo na unapređenju naših veza i prijateljstava. Smatramo da u narednom periodu mešoviti komitet može da uradi mnogo za unapređenje ekonomske saradnje, političkih i kulturnih veza“, dodao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da veruje da će uskoro u našim gradovima biti mesta za spomenike najpoznatijim ukrajinskim književnicima, kao i da će se otvoriti kulturna i sportska saradnja, a istaknuta je i spremnost za razmenu iskustava u svim drugim oblastima.

Među njima su i evrointegracije, kako je rekao, gde će jedni drugima ukazivati na greške i prednosti, šta možemo i šta treba zajednički da uradimo.

OSTVARENA VEĆA TRGOVINSKA SARADNjA
Vučić je ukazao da je tek od prošle godine, posle velikog pada, ostvarena viša trgovinska razmena u visini od 357 miliona dolara, uz skok našeg uvoza i izvoza.

„I dalje imamo značajan deficit u trgovinskoj razmeni sa Ukrajinom. Očekujemo i razgovarao sam sa predsednikom Porošenkom da damo injekciju saradnji da dostignemo cifru od milijardu evra, pa da vidmo kako će ići dalje“, rekao je Vučić.

Izrazio je uverenje da će u narednom periodu Srbija i Ukrajina moći da potpišu sporazum o slobodnoj trgovini, podsećajući da nije lako doći do dogovora o tom pitanju.

„Uvereni smo da ćemo imati konstruktivan i prijateljski stav Ukrajine po pitanju našeg pristupanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji“, dodao je on.

Vučić je istakao da je neophodno da se unaprede kontakti i između ljudi dve zemlje, da želimo da vidimo još veći broj Ukrajinaca u Srbiji, kao i srpskih državljana u Ukrajini.

„Pokrenuli smo inicijativu, a dobićemo analizu našeg operatera ‘Er Srbije’ da li je moguće uspostaviti redovnu liniju za Kijev. To bi bio značajan podstrek našim prijateljskim odnosima“, naglasio je predsednik Srbije.

Vučić je preneo da je prošle godine bilo 10.646 turista iz Ukrajine u Srbiji, i da je u prvih pet meseci ove godine zabeležen rast od 12 odsto.

To, prema njegovim rečima, može biti i više.

Podsetio je da je sa Porošenkom razgovarao prošlog meseca u Turskoj, prilikom otvaranja gasovoda TANAP, i da su tada razgovarali o energetskim i drugim pitanjima.

POROŠENKO: NE PRIZNAJEMO KOSOVO, EU ZAJEDNIČKI CILj
Porošenko je poručio da Ukrajina odlučno poštuje i uvažava teritorijalni integritet Srbije, da nije priznala Kosovo, a da rešenje za to pitanje treba naći putem kompromisa uz uvažavanje interesa Srbije.

„Želim jasno da kažem da poštujemo i uvažavamo teritorijalni integritet Srbije. Nismo priznali Kosovo i zauzimamo stav da rešenje tog problema tražiti putem kompromisa uz uvažavanje interesa Srbije“, rekao je Porošenko.

Kako je dodao, Kijev se drži i stava o nezavisnosti i poštovanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, uključujući Krim.

„Mi u Kijevu ulažemo sve napore da se obnovi suverenitet zemlje na celoj teritoriji i računamo na podršku Srbije kada je reč o uvođenju mirovne misije uz nadzor UN. Uveren sam da sprovođenje sporazuma iz Minska nema aleternativu“, naglasio je Porošenko.

Istakao je da dve zemlje nemaju probleme u bilateralnim odnosima.

„Ukrajina i Srbija su veoma bliske i naši jezici su bliski i nije mi potreban prevod kada predsednik Vučić govori na srpskom“, istakao je Porošenko.

Kako je rekao Porošenko, dogovoreno je da se razmenjuju pozitivna iskustva dve vlade.

„Naš zajednički cilj je da ulazak u EU bude do 2025. godine. Želim da Srbija pobedi sve prepreke na tom putu. Isti taj cilj je i želja za ukrajinski narod. Važno je da učimo iz iskustava Srbije“, rekao je Porošenko.

Kako je naveo, današnji susret je nastavak njihovog sastanka u Turskoj u vezi sa gasovodom koji obezbeđuje gas i za Srbiju i za Ukrajinu i celu Evropu.

„Jedni druge razumemo, naši odnosi u svim oblastima su dobri i veoma cenim sve što je predsednik uložio u razvoj naših odnosa“, rekao je Porošenko.

ZNAČAJ POTPISANIH SPORAZUMA
Ukrajinski predsednik je istakao da mu se veoma dopada stil koji je danas pokazao predsednik Vučić i to kako su bez problema potpisani bilateralni sporazumi.

Govoreći o Sporazumu kojim se Ukrajincima produžava boravak u Srbiji bez vize, Porošenko kaže da je njegov cilj da pojednostavi posete ukrajinskih preduzetnika, kulturnih radnika…

Važan je i drugi dokument o borbi protiv korupcije, koji podrazumeva razmenu podataka između carinskih organa kako svi oni koji nepošteno žele da izbegnu plaćanje poreza to ne bi mogli, kao i da bi se na viši nivo podigla borba protiv korupcije.

„Uveren sam da su ovi dokumenti potvrda odlučnih koraka, Vučićevih i mojih, da postignemo to zbližavanje kako bi Ukrajinci bolje upoznali Srbe i obrnuto“, rekao je Porošenko.

MOGUĆNOSTI PRIVREDNE SARADNjE
Ocenio je da se trgovinska razmena između dve zemlje povećava, što je zabeleženo i u prvom kvartalu ove godine, ali da ga brine crna metalurgija u Srbiji.

Kako kaže, na poslovnom forumu koji su organizovali on i Vučić, glavna poruka će biti koliko je važno da se ukrajinski novac ulaže u Srbiju i obrnuto.

Takođe je ukazao da je Ukrajina, kada je reč o unapređenju poslovne klime, načinila skok sa 153. na 76. mesto, što nije pošlo za rukom nijednoj drugoj državi.

„Saradnju možemo da počnemo od prehrambene industrije, potrebni su nam srpski restorani, a tu je i farmacija, mašinska industrija“, ističe Porošenko.

Najavio je da će se u najskorije vreme sastati međuvladine komisije koje će razmotriti dva ključna pitanja – žitarice i kukuruz.

Postignut je i dogovor da se obezbedi deset stipendija za školovanje srpskih studenata u Ukrajini.

Nakon konferencije za medije, Vučić i Porošenko su otvorili Poslovni forum Srbija–Ukrajina.

VUČIĆ: AKO POROŠENKO TAKO KAŽE…I JA SAM OPTIMISTIČNIJI
Aleksandar Vučić je rekao da ne može građanima Srbije da obeća da će Srbija postati članica EU 2025. godine, ali da je sada, nakon što je to uverenje iskazao predsednik Ukrajine Petro Porošenko, malo optimističniji.

„Danas ste mogli da vidite zašto je Porošenko mnogo bolji političar od mene. On je sa velikim optimizmom najavio 2025, kojoj se obojica nadamo. Ja to ne mogu da obećam građanima Srbije, jer to ne zavisi samo od nas. Mogu samo da obećam da ćemo raditi sve što možemo“, objasnio je Vučić.

Rekao je da „nije tako šarmantan kao Porošenko“ i da nema taj osmeh, niti energiju da može tako nešto da „proda“ građanima, već da može samo da im obeća da moramo i da ćemo raditi sve što je do nas.

„Ako Petro kaže da možemo 2025, sada sam i ja malo optimističniji“, istakao je Vučić.

POROŠENKOV POKLON VUČIĆU
Petro Porošenko je Vučiću poklonio knjigu „Kratka istorija Ukrajine“ i zahvalio je na odluci Srbije da u Novom Sadu bude podignut spomenik ukrajinskom pesniku, ocu nacije, Tarasu Ševčenku.

„Nadam se da ćemo tokom sledeće posete imati priliku da otkrijemo spomenik“, dodao je Porošenko.

Naglasio je i da se u Beogradu oseća kao među prijateljima, primetivši da je grad prvi put ukrašen ukrajinskim i srpskim zastavicama, što je još jedan simbol prijateljstva.

„Osećamo gostoprimstvo ne samo predsednika Srbije i Vlade već i naroda, i to je za nas najvažnije“, rekao je Porošenko.

 

Izvor Tanjug/RTS, 03. jul 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u