Bugarska uspela da se izbori za cev Turskog toka?

Bugarske vlasti su dale na znanje da su za isporuke ruskog goriva po toj cevi zainteresovane i Srbija, Makedonija, Mađarska i Austrija

Pobednik tendera za projektovanje i izgradnju gasovoda na teritoriji Bugarske biće objavljen 26. jula. Ova vest je mogla ostati neprimetna van same Bugarske da nije jednog važnog momenta: cev treba da bude produžena do granice sa Turskom, kako bi se povezala sa granom „Turskog toka“.

Da je Sofija zainteresovana za isporuke ruskog gasa, premijer Bojko Borisov je saopštio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu za vreme majske posete Rusiji. Štaviše, ne sačekavši jasan odgovor iz Moskve, Borisov je saopštio svojim građanima da će zemlja biti obezbeđena gasom uz pomoć „Turskog toka“.

„Bugarska već raspolaže potrebnom infrastrukturom i zato nema potrebe za dodatnim finansiranjem objekata“, navodi list „Izvestija“ reči Borisova.

Premijer je podsetio da je ranije Bugarska već počela da radi na realizaciji projekta „Južni tok“, između ostalog, nekretnine u zoni gradnje su već otkupljene. On je priznao da je svojevremeno Sofija napravila grešku odbivši izgradnju ruskog gasovoda. Međutim, rezultati su napravljeni. Zato je Bugarska spremna da uradi sve da drugi krak „Turskog toka“ prođe njenom teritorijom.

Bugarske vlasti su dale na znanje da su za isporuke ruskog goriva po toj cevi zainteresovane i Srbija, Makedonija, Mađarska i Austrija.

Međutim, operator projekta – koncern „Gasprom“ – još nije konačno odredio maršrute drugog dela „Turskog toka“. U svakom slučaju, to su izjavili listu „Izvestija“ u pres-službi kompanije. Uostalom, poznato je da su graditelji krajem juna nastavili postavku cevi po dnu Crnog mora.

 

Izvor Sputnjik, 04. jul 2018.

 

 

 

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u