Dačić: Priština sanja UN, ali okolnosti su promenjene

„Teško da ćemo u budućnosti moći da računamo na nekog papu koji će imati više razumevanja za poziciju Srbije od pape Franje“

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da za Srbiju neće biti boljeg pape od Franje i da je njegov lični stav da papa treba da dođe u Srbiju.

Dačić je za Politiku rekao da je veoma važno da Vatikan ostane pri stavu da ne priznaje Kosovo, ali i da bude saveznik Srbije u zaštiti ugroženih hrišćanskih vrednosti na Kosovu i Metohiji.

„Uz to, teško da ćemo u budućnosti moći da računamo na nekog papu koji će imati više razumevanja za poziciju Srbije od pape Franje“, rekao je Dačić.

KOSOVSKIM ALBANCIMA OPADA PODRŠKA U SVETU
Priština uporno pokušava da postane članica desetak međunarodnih organizacija, ali Beograd zasad uspešno dobija bitke u ovom iscrpljujućem diplomatskom ratu, čemu nam naruku idu i promenjene okolnosti u svetskoj areni i činjenica da raste broj država koje povlače priznavanja jednoglasno proglašene nezavisnosti Kosova, pišu „Novosti„.

Dokaz za to je i poslednje „saplitanje“ Prištine u Svetskoj carinskoj organizaciji, čiji je Savet na sednici održanoj za vikend u Briselu odbio prijem Kosova, tako da njegov status do daljeg ostaje sporan i zamrznut.

Priština već godinama juriša i na Interpol, Unesko, Savet Evrope, OEBS, Svetsku trgovinsku organizaciju… Šef diplomatije Ivica Dačić kaže da neuspeh Prištine da uđe u Svetsku carinsku organizaciju pokazuje da im se osipa podrška:

— Kako se bude povećavao broj država koje povlače odluke o priznavanju nezavisnosti, tako će im biti sve teže da ostvare svoje planove. Oni mogu da nastave da sanjaju stolicu u UN, ali jasno je da su se međunarodne okolnosti promenile – navodi on.

Aleksandra Tomić, predsednica srpske delegacije u PS Saveta Evrope, kaže da je lobiranje Prištine konstantno, u čemu su im saveznici Velika Britanija i Albanija.

— Srbija može da računa na podršku, ne samo država koje nisu priznale Kosovo, već i mnogih drugih čiji su poslanici kritični prema kršenju vladavine ljudskih prava i demokratije, tako da bi dvotrećinska većina potrebna za članstvo bila teško dostižna za samoproklamovano Kosovo – kaže Tomićeva.

Ona objašnjava da je „eventualni zahtev Kosova suprotan principima iz Statuta Saveta Evrope, jer podriva jedinstvo organizacije, pošto 13 članica SE nije priznalo jednostranu nezavisnost“.

— Osim toga, mnogo je usvojenih rezolucija u kojima se navodi nepoštovanje ljudskih prava na KiM, poput one Dika Martija o trgovini ljudskim organima 2011, gde su navedeni počinioci zločina lideri OVK, ali i Rezolucija o poštovanju ljudskih prava na KiM iz 2016. godine, gde je naglašena obaveza formiranja ZSO, a albanska strana po tom pitanju ništa nije uradila – kaže Tomićeva, koja objašnjava da je minimalni rok za proceduru prijema u članstvo zemlje koja nema problema sa statusom i vladavinom prava dve godine.

ČLANARINAMA DO PODRŠKE
Kako pišu „Novosti„, Kosovo godinama pokušava da pronađe ključ za vrata Interpola. Oni plaćanjem članarina siromašnim državama u ovoj organizaciji hoće da izbore njihove glasove na skupštini policijske organizacije koja je zakazana za novembar u Dubaiju. Prošle godine Rusija i Kina zajednički su pomogle Srbiji da spreči ulazak Prištine u Interpol.

 

Izvor Večernje novosti/agencije, 04. jul 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u