Miniranje Helsinkija: Senat SAD zaključio da su se Rusi mešali u izbore

Taj izveštaj, objavljen u utorak, nije u saglasnosti sa zaključcima republikanaca iz Odbora za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma

Odbor Senata za obaveštajna pitanja zaključio: Rusija je pokušala da pomogne Donaldu Trampu da pobedi 2016. godine na američkim predsedničkim izborima.

„Ruski napori bili su opsežni i sofistikovani, a njihov cilj bio je potkopavanje javne vere u demokratski proces, da povredi sekretarku Klinton (demokratskog kandidata Hilari Klinton) i da pomogne Donaldu Trampu“, naglasio je potpredsednik Odbora Mark Vorner, prenela je agencija Rojters.

Taj izveštaj, objavljen u utorak, nije u saglasnosti sa zaključcima republikanaca iz Odbora za obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu, a koji su naveli da je obaveštajna zajednica pogrešno zaključila da je Moskva želela da pobedi Tramp.

Međutim, Senatski odbor zaključio je da je procena obaveštajne zajednice „proizvod solidnih obaveštajnih podataka“.

Takođe, navedeno je da je Odbor proveo proteklih 16 meseci analizirajući izvore, savremene obaveštajne tehnike i analitički rad u osnovi procene obaveštajne zajednice te da ne vidi razlog da ospori njene zaključke.

Kremlj je negirao umešanost u američke izbore, a i Tramp je odbacio obaveštajne zaključke.

Tramp je u tvitu 28. juna istakao da „Rusija nastavlja da govori da nema ništa sa mešanjem u naše izbore!“, navela je britanska agencija.

 

Izvor Tanjug/B92, 04. jul 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u