SAD menjaju parolu: Ne mora da ode Asad, ali mora Iran

Džon Bolton: „Mislim da Asad nije strateški problem. Mislim da je strateški problem Iran“

Džon Bolton, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trampa, kojeg se često opisuje kao ratnog jastreba, poznatog po njegovoj potpori invaziji na Irak i zalaganjima za bombardiranje Sjeverne Koreje, Irana i Sirije, čini se da je odustao od izjave: “Assad mora otići”, barem privremeno.

Govoreći u 19. jula za CBC News, Džon Bolton je sugerirao „kako je Sirija područje u kojem bi Rusija i SAD zajedno mogli ostvariti napredak”.

“Vidjet ćemo što će se dogoditi kad se sastanu dvojica predsjednika. Iranske snage se iz Sirije moraju vratiti natrag u Iran, što bi bio značajan korak naprijed, ako bude moguće”, rekao je Bolton.

“Sukob u Siriji traje već sedam godina”, napomenuo je Bolton, dodajući kako „to izaziva zabrinutost”. Na pitanje slaže li se s procjenom da je sirijski predsjednik Bašar al Asad “pobijedio u ratu u Siriji” Bolton nije odgovorio.

“Pa, mislim da Asad nije strateški problem. Mislim da je strateški problem Iran”, kazao je, navodeći niz neutemeljenih optužbi protiv Teherana, uključujući navodne “konvencionalne iranske snage na Bliskom istoku”.

Sa svoje strane, Teheran i Damask negirali su sve tvrdnje o prisutnosti jedinica iranske vojske u Siriji, ističući da je Iran u Siriji prisutan samo u svojstvu savjetnika i kao pomoć zemlji u borbi protiv terorizma i islamističkog ekstremizma.

Džon Bolton je bio odlučan zagovaratelj vojne intervencije protiv Sirije. Ranije ove godine, tijekom zajedničkih raketnih napada zapadnih sila na Siriju u aprilu, savjetnik za nacionalnu sigurnost je navodno zagovarao znatno veću intervenciju i udare koji bi bili “pogubni za vojne sposobnosti Damaska”.

Američki ministar obrane Džejms Matis i zapovjednik Združenog stožera, general Džozef Danford, odlučili su se za ograničenije udare, kojima nisu ostvarili nikakav cilj, ni politički ni vojni. Napad je bio obična demonstracija sile, i to vrlo neuspješna.

Jednako će teško biti ispuniti želje Džona Boltona, budući da je iračka šiitska Hashd al- Šabi armija, koja je čvrsto povezana s Iranskom revolucionarnom gardom, na sirijskoj strani izmiješana s vladinim snagama i Hezbolahom i prisutna je u graničnom području, istočnom Homsu i južno od Eufrata, od Deir Ezora sve do iračke granice. Povlačenje ovih snaga iz Sirije ne dolazi u obzir dok se ne vrati puni integritet zemlje i dok ne završi borba protiv terorizma.

Ali kada Džon Bolton kaže da “Asad za SAD nije strateški problem”, to samo može značiti da Vašington priznaje pobjedu sirijske vojske u ovom ratu i da ovaj sukob treba okončati.

 

Izvor Logicno.com, 04. jul 2018.

 

 

 

 

 

 

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u