Zakazan sastanak Lavrova i Pompea nakon samita u Helsinkiju

Peskov je danas potvrdio da su u toku pripreme za susret između Putina i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u Moskvi sljedeće sedmice

Rusija i SAD su se saglasile da se njihovi visoki diplomatski predstavnci susretnu nakon samita predsjednika dvije države u Helsinkiju, najavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov je srijedu izjavio da će se njegov sastanak sa državnim sekretarom Majkom Pompeom biti održan nakon samita Donalda Trampa u Vladimira Putina u Helsinskiju 16. jula.

„Juče mi je Majk Pompeo u telofonskom razgovoru rekao da je njegov raspored veoma tijesan i da nećemo moći da se susretnemo prije samita“ rekao je Lavrov u Moskvi na pres konferenciji sa svojim jordanskim kolegom Ajmanom Safadijem.

„Dogovorili smo se da izaberemo datum i mjesto odmah nakon sastanka naših predsjednika u Helsinkuju, da bi pronašli načine realizacije ciljeva koji će, nadamo se, biti postavljeni na samitu“ naveo je Lavrov.

Odnosi između Moskve i Vašingtona su pali na najniži nivo u posthladnoratovskom periodu zbog aneksije ukrajinskog poluostrva Krim u martu 2014. i uloge Rusije u sukobima koji su uslijedili na istoku Ukrajine i ratu u Siriji, kao i zbog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je 2. jula izjavio da je ruski predsjednik Putin otvoren za traženje kompromisa sa Trampom o svim pitanjima izuzev o Krimu, jer ga Rusija smatra dijelom svoje teritorije.

Peskov je danas potvrdio da su u toku pripreme za susret između Putina i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u Moskvi sljedeće sedmice.

Putin i Netanyahu će se susresti u Moskvi 11. jula.

 

Izvor RSE, 04. jul 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u