Putin tri puka nazvao po gradovima u Ukrajini

Radikalna partija će zatražiti od vojnog vrha izjašnjenje o kapacitetima za odbijanje „ruske agresije“

Vladimir Putin je 11 ruskih pukova i drugih vojnih jedinica imenovao po gradovima u Ukrajini, Belorusiji i Poljskoj.

Sasvim konkretno: 6. tenkovski puk postao je Lavovski gardijski, 68. puk odsad je Gardijski žitomirsko-berlinski, a 163. — Gardijski nježinski.

Devedeseta gardijska tenkovska dobila je novo ime – Vitebsko-novgorodska divizija, 856. gardijski samohodni artiljerijski kobrinski puk i 102. motostreljački slonimsko-pomeranski puk ta imena su dobili u čast beloruskih gradova.

U Oružanim snagama RF sada se pojavio i— 381. gardijski varšavski artiljerijski puk, 150. motostreljačka divizija postala idricko-berlinska, a 400. samohodni artiljerijski puk — transilvanijski.

Kako se i moglo očekivati, Ukrajinci-rusofobi odmah su se nakostrešili. U Belorusiji su sve primili normalno, a Poljaci zasad „mudro ćute“.

Ukrajinska Radikalna partija upozorila je da da se iza davanja imena ruskim pukovima po ukrajinskim gradovima krije namera Moskve da „zauzme Ukrajinu“.

Ova partija je najavila da će odmah zatražiti da se vojni vrh izjasni u parlamentu: da li je spreman za odbijanje „ruske agresije“.

Načaelnik Generalštaba Ukrajine Viktor Muženko takođe je ocenio da se iza Putinovog poteza krije ambicija da „ide dalje“ jer su mu Krim i Donbas malo.

Muženko je uveren da je ruski lider nazivima jedinica „obeležio teritorije ukrajine na koje je bacio oko“.

Poslanik ukrajinskog parlamenta Igor Lucenko potpuno je uveren:

„Nova imena pukova znače da je napad Rusije na našu zemlju neizbežan. A pripreme Ukrajine za odrbanu uveliko kasne i zaostaju za pripremama Rusije za napad“.

Muženiko i ostali su se uzbudili iako se u Putinovom ukazu naglašava da su imena pukova promenjena „radi čuvanja slavnih vojnih i istorijskih tradicija i vaspitavanja vojnika u duhu vernosti Otadžbini i položenoj zakletvi“.

U slučaju naziva se ukazuje da su ti pukovi odigrali ključnu ulogu u oslobađanju (u Drugom svetskom ratu) gradova čija imena nose. Tačnije: ponovo nose.

Jer, 68. puk je nastao od 93. posebne tenkovske brigade koja je od 1. januara 1944. nosila ime „Žitomirska“. Posle rata je 68. puk bio rasformiran, ali je prošle godine formiran iznova.

Slično je i sa novim imenima ostalih jedinica.

Protestovala je i Estonija nakon što je Putin 23. lovačkom avio-puku vratio staro ime i nazvao ga „Talinskim“- po glavnom gradu te zemlje koje je do 90-ih bila u sastavu SSSR u čijem oslobađanju je učestvovao.

 

Izvor Fakti, 05. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u