Blic: Trampa ubeđuju da dođe u Srbiju

Tramp bi mogao da dođe do kraja ove godine ili na sledeće proleće

„Ukoliko se pokaže da bi dolazak američkog predsednika mogao znatno da doprinse rastu uticaja SAD na Balkanu, pa i u Srbiji, onda će poseta svakako biti realizovana u narednih godinu dana. Sve ide ka tome da će Trampa saradnici pokušati da ubede da dođe“, rekao je izvor iz diplomatskih krugova za „Blic„.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da bi Tramp mogao da dođe do kraja ove godine ili na sledeće proleće.

„Dolazak Trampa bi bio višestruko koristan. Bio bi to veoma pozitivan signal i veoma dobra poruka sa političkog, ali i sa ekonomskog aspekta. Mi ovde govorimo o dve ozbiljne bitke: o prvoj, za KiM, ali i onoj drugoj, da zaposlimo naš narod“, rekao je Dačić za „Blic„.

Kako je istakao, s dolaskom Trampa imali bismo odličan trenutak da Vašington sasluša i uvaži naše političke stavove i da napravimo jedan ekonomski aspekt koji bi značio više američkig investicija. „Bio bi to zaista početak novog razdoblja u odnosima dve zemlje“, naglasio je Dačić.

Dolazak Trampa u Srbiju bio bi prva poseta jednog američkog predsednika posle više od 40 godina. Stogodišnjica podizanja srpske zastave ispred Bele kuće biće obeležena nizom manifestacija koje će u Vašingtonu biti održane od 25. do 28. jula.

Tom važnom jubileju trebalo bi da prisustvuju premijerka Srbije Ana Brnabić, Dačić kao i premijerka RS Željka Cvijanović.

Prvi put će u obeležavanju nekog jubileja važnog za Srbiju, ali i SAD, biti uključena i američka administracija, pa bi to mogla da bude i dobra prilika za susret sprskih i američkih zvaničnika.

 

Izvor Tanjug/B92, 06. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u