Haradinaj upozorava Tačija da „ne gazi crvene linije“

Haradinaj je rekao i da je Kosovo odredilo svoje principe u dijalogu sa Beogradom

Premijer tzv. države Kosovo Ramuš Haradinaj rekao je danas da Priština ima „crvene linije“ koje se, kaže, nalaze u kosovskom ustavu i da će svako ko ih pređe biti smenjen, kao što se to, kaže, dogodilo u prošlosti, sa dva prethodna kosovska predsednika.

Dijalog na političkom nivou u ime Prištine vodi Hašim Tači.

„Znate da su predsednici promenjeni jer su prekršili Ustav. Imamo crvene linije, imamo u Ustavu zemlje“, rekao je on na konferenciji za novinare posle sednice vlade, na kojoj je usvojen izveštaj o „dostignućima i izazovima“ u ostvarivanju sporazuma postignutih u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

„Ono što smo dali u ovom izveštaju je pravo stanje dostignuća, stepen implementacije (sporazuma), ali i izazovi. Mislim da je on (izveštaj) dobar odraz onoga što se dogodilo“, rekao je Haradinaj i najavio da će izveštaj biti predstavljen i kosovskoj skupštini, navodi Zeri.

Haradinaj je rekao i da je Kosovo odredilo svoje principe u dijalogu sa Beogradom tako da neće biti podele teritorije Kosova, niti razmene teritorija ili menjanje granica sa Srbijom, preneo je RTK na srpskom jeziku.

Kako navodi RTK, Haradinaj je rekao da se postignuti sporazumi sprovode delimično, ali da je Priština jako zainteresovana za njihovo puno sprovođenje, jer je to u interesu Kosova.

„Hitno treba da se reši i pitanje električne energije, jer su stavovi Kosova i Srbije po tom pitanju poznati“, rekao je Haradinaj.

Takođe je ponovio stav i da konačna faza dijaloga treba da se okonča međusobnim priznanjem.

 

Izvor Tanjug/Sputnjik, 06. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u