Kapetanu Draganu kazna smanjena na 13,5 godina

Vasiljković je u pritvoru već skoro 13 godina, što mu se uračunava u kaznu

Vrhovni sud Hrvatske je Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan, smanjio kaznu zbog ratnog zločina nad hrvatskim vojnicima i civilima sa 15, na jedinstvenu pravosnažnu kaznu od 13,5 godina zatvora.

Vasiljković je u pritvoru već skoro 13 godina, što mu se uračunava u kaznu.

Prema ovoj presudi, ostalo mu je da u zatvoru provede još oko pola godine, a ima pravo i da traži uslovni otpust.

Ovom odlukom delimično je usvojena žalba Vasiljkovića u delu odluke o kazni, pa je preinačena prvostepena presuda Županijskog suda u Splitu kojom je, u septembru prošle godine, Vasiljković bio osuđen na 15 godina.

Drugostepenom presudom ispravljena je greška u povredi krivičnog zakona u osuđujućem delu prvostepene presude, navodi se u kratkom obrazloženju odluke Vrhovnog suda Hrvatske.

Kako se navodi, za prve dve tačke optužnice izrečene su mu kazne od po sedam godina zatvora, što je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od 13 godina i šest meseci.

U ostalim delovima, kako se prenosi, Vrhovni sud potvrdio je prvostepenu presudu koju je splitski Županijski sud objavio 26. septembra prošle godine.

Vasiljković je osuđen zbog ratnog zločina u kninskoj tvrđavi i pri napadu na Glinu, dok je zbog nedostatka dokaza na splitskom sudu oslobođen optužbe da je naredio ubistvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u februaru 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

Kapetan Dragan, koji ima i srpsko i australijsko državljanstvo, uhapšen je pre 12 godina u Australiji gde je živeo pod lažnim imenom i bio trener golfa, a Hrvatskoj je izručen u maju 2015. godine.

 

Izvor Tanjug/RTS, 06. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u