Zaevljev teror: Za upad u Sobranje 79 godina zatvora

Najmanja kazna 10, najveća 13 godina robije

Osnovni sud u Skoplju izrekao je ukupno 79 i po godina zatvora sedmorici optuženih za pokušaj ubistva poslanika Zijadina Sele, nakon upada u makedonsko Sobranje 27. aprila 2017. godine.

Najmanja kazna je 10, a najveća 13 i po godina. Kazne od 13 godina i šest mjeseci i 13 godina zatvora dobili su Nikola Vojminoski i Aleksandar Janevski-Tošta.

Oni su, prema obrazloženju krivičnog vijeća, izvukli poslanika Selu sa mesta gde se nalazio, kao i druge poslanike, i omogućili drugim optuženima da tuku oštećenog.

Po izricanju presude, tužilac je zatražio da nepravosnažno osuđenima bude produžena mera pritvora i kućnog pritvora do početka izdržavanja zatvorskih kazni.

Sud je doneo odluku da petorici bude produžen pritvor, a dvojici kućni pritvor. Optuženi imaju pravo žalbe.

Za pokušaj ubistva poslanika Zijadina Sele ranije su osuđena još dva lica, koja su dobila zatvorske kazne od tri, odnosno godinu dana i dva meseca, dok je jedna osoba zbog nedostatka dokaza oslobođena.

Makedonsko tužilaštvo je krajem marta saopštilo da je zbog upada u Sobranje, odnosno za krivično delo terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i bezbednosti, pokrenulo postupak protiv 28 lica.

Među optuženima je i bivši makedonski ministar unutrašnjih poslova i direktor Biroa za javnu bezbednost Mitko Čavkov, kao i nekoliko poslanika opozicionog VMRO-DPMNE.

Grupa građana, nezadovoljna izborom Talata Džaferija za predsednika parlamenta upala je 27. aprila prošle godine u Sobranje i počela da tuče poslanike vladajuće koalicije i novinare.

Među povređenima bili su i sadašnji premijer Zoran Zaev i aktuelni ministar odbrane Radmila Šekerinska.

Tužilaštvo je tada ocenilo da je upad u Sobranje bi organizovana i koordinisana akcija čija je namera, između ostalog, bila i likvidacija Zaeva.

 

Izvor Srna/Fakti, 06. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u