Hoće li se trgovinski rat Kine i Amerike preneti na Srbiju

Trgovinski rat SAD i Kine bi mogao da zakomplikuje odnos Srbije prema evropskom tržištu

U samom američko-kineskom trgovinskom ratu ne postoji problem po ekonomiju Srbije, ali je u taj rat direktno uključena i EU i to može da nam zakomplikuje odnos prema evropskom tržištu.

Trgovinski rat Amerike i Kine koji je, uprkos raznim mirovnim pregovorima, na kraju ipak stupio na scenu, mnogi su već krstili kao svetski trgovinski sukob koji će malo koga ostaviti po strani. Kako bi u tome mogla da prođe Srbija u kojoj Kina sve više širi svoje poslove i kako na to utiču kineska investicija u „Smederevsku železaru“ i činjenica da je trgovinski rat Amerika započela upravo uvođenjem carina na čelik. Uz to, kako je nedavno rekao američki ambasador Kajl Skot, u Srbiji trenutno radi 100 američkih kompanija koje su investirale četiri milijarde dolara i zapošljavaju 18.000 ljudi.

Može li prisustvo firmi i jednih i drugih da se odrazi na njihovo poslovanje u Srbiji i zbog čega bi srpska ekonomija mogla da bude na šteti?

„Ukoliko se gleda samo taj ekonomski odnos koji je već prerastao u rat Kine i Amerike, onda mi tu nemamo šta da se brinemo jer ni jedna ni druga strana nisu ovde uložile u proizvodnju tih artikala koji bi mogli eventualno da budu okarakterisani u međunarodnoj trgovini kao kineski, odnosno kao američki“, kaže sagovornik Sputnjika, konsultant za strana ulaganja Mahmud Bušatlija.

Tu, kako kaže, ne vidi problem, ali dodaje da ga vidi u činjenici da je reč o ratu koji se ne odnosi samo na te dve ekonomije, nego na daleko šire područje.

„Pre svega moramo voditi računa o tome da je u taj rat direktno uključena i EU i to može da nam zakomplikuje odnos prema evropskom tržištu“, ističe Bušatlija.

On smatra da će daleko veći problem nastati kada Evropa bude pogođena američkim sankcijama koje su već krenule i tek će se još više zaoštravati. Tu se može desiti da indirektno imamo problema, dodaje ovaj ekonomista.

Na pitanje da li bi izvor problema mogao da bude čelik proizveden u „Smederevskoj železari“ koja posluje u okviru kineske HBIS grupe, odnosno njegov plasman na evropsko tržište, Bušatlija napominje da je izvoz našeg čelika u Evropi inače pod nadzorom.

Mada ne vidi da je ekonomija Srbije direktno ugrožena međusobnim ratom SAD i Kine, on ipak ističe da je reč o ozbiljnom međunarodnom sukobu dve najveće ekonomije na svetu u koji su upleteni gotovo svi ostali. A Srbija je u tom lancu jedna sasvim tanušna karika, što, kako kaže, uvek može da donese neku štetu.

„Svi ekonomski ratovi su stvarno ratovi i oni štetu nanose pre svega tim neposrednim učesnicima“, ističe Bušatlija, koji smatra da će zbog ekonomskog sukoba EU i Amerike, Evropa imati velike probleme u komunikaciji sa Kinom. Prvo će se, ocenjuje on, pokazati ta indirektna šteta. Jer Kina će, kako objašnjava, morati da štiti svoj interes i koliko god oni preferencijala davali Evropi, da bi lakše ušli na evropsko tržište, to će remetiti njihove odnose ili sa Amerikom, ili sa Evropom.

Evropa kao slabija ekonomija od američke će prva pokleknuti i čak i jedna Nemačka nije sigurna da može lako da preživi te sankcije. Vidno je da se ona suprotstavlja američkim pritiscima koji je teraju u loše odnose ili sa Rusijom, ili sa Kinom, što će se odraziti na opštu situaciju, kaže Bušatlija.

„Ako mi sebe gledamo samo u okvirima evropske trgovine i evropskog ekonomskog prostora, onda ćemo i mi sigurno imati problema. Ukoliko malo diversifikujemo našu ekonomiju, pa budemo igrali i sa Rusima, i sa Evroazijskom unijom, sa Kinezima, pa i sa Evropom, pa i sa Amerikom, onda ćemo lakše preživeti ova turbulentna vremena“, zaključio je sagovornik Sputnjika.

 

Autor Mira Kankaraš Trklja

 

Izvor Sputnjik, 08. jul 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u