Lideri Zapadnog Balkana na samitu u Londonu

Odluka da London bude domaćin samita o evrointegracijama doneta je pre Bregzita

Samit lidera Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa počinje danas u Londonu. Berlinski proces počeo je pre pet godina na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel. Sticajem okolnosti, domaćin samita o pridruživanju Evropskoj uniji je zemlja koja je i zvanično napušta za devet meseci.

Peti put zaredom šest lidera Zapadnog Balkana sastaju se sa zvaničnicima Evropske unije kako bi sagledali šta je urađeno do sada i koji su još glavni zadaci i izazovi našeg regiona, naročito u svetlu evrointegracija.

Teme dosadašnjih susreta, od Berlina, preko Beča, Pariza i prošle godine Trsta diktirali su aktuelni događaji – izbeglička kriza, jačanje same evrozone i ekonomija.

Ove godine tri su teme – bezbednost, rešavanje otvorenih pitanja poput nestalih osoba i treća je ekonomija.

Prvi put biće angažovan i civilni sektor, nevladine organizacije koje će imati debatu sa zapadnobalkanskim zvaničnicima o najvažnijim pitanjima.

Prvi dan je u znaku ministara spoljnih poslova, gde je domaćin šef britanske diplomatije Boris Džonson. Drugog dana, u utorak, britanska premijerka Tereza Mej biće domaćin liderima vlada zapadnobalkanske šestorke.

Čini se paradoksalno da je London domaćin Samita posvećenog jačanju Evropske unije i sa zemljama Zapadnog Blakana u njoj, i to samo devet meseci pre nego što će zvanično napustiti istu tu uniju.

Međutim, odluka da London bude jedan od domaćina doneta je pre Bregzita, a i sami britanski zvaničnici kažu da na ovaj način žele da pošalju političku poruku da, iako London napušta Evropsku uniju, ne napušta Evropu i želi bezbedan, stabilan, ekonomski razvijen region Zapadnog Balkana.

Pritom, naveli su da je spoljnopolitički interes Velike Britanije da podržava napore Srbije i drugih država regiona da postanu članice EU.

Ovo je peta godina zaredom da se Samit održava i očekuju se konkretna rešenja da bi skup imao smisla.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je uoči Samita za RTS da je, osim konkretnih projekata, suština sastanaka u okviru Berlinskog procesa i pokazivanje da je tema proširenja EU i dalje aktuelna.

 

Izvor RTS

VUČIĆ RAZGOVARAO TELEFONOM SA MERKELOVOM
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa kancelarkom Savezne Republike Nemačke Angelom Merkel o situaciji u regionu i migrantskoj krizi.

Predsednik Vučić je rekao kancelarki Merkel da smatra da su Regionalna ekonomska zona i izgradnja auto puta Niš – Priština od velikog značaja za Zapadni Balkan i zamolio je da svojim autoritetom i ugledom ubrza realizaciju tih projekata. On je posebno izdvojio Regionalnu ekonomsku zonu kao projekat od ključnog značaja za budućnost Srbije i celog regiona, jer bi na taj način privukli više investicija i ubrzali protok ljudi, robe, kapitala i usluga.

Dvoje sagovornika su o regionalnoj saradnji razgovarali uoči Samita Berlinskog procesa u Londonu, kako bi sagledali moguće rezultate Samita i njihovu primenu na Zapadnom Balkanu u cilju unapređenja saradnje u regionu. Predsednik Vučić zahvalio je kancelarki Merkel što je svojom inicijativom za pokretanje Berlinskog procesa značajno doprinela miru i stabilnosti Zapadnog Balkana.

Predsednik i kancelarka razgovarali su i o nastavku dijaloga Beograda i Prištine i saglasili se da je razgovor neophodan i da je očuvanje mira i postizanje kompromisnog rešenja od ključnog značaja za obe strane.

Predsednik Vučić i kancelarka Merkel razgovarali su i o migrantskoj krizi, kao i o merama koje je Srbija preduzimala i preduzima, kako bi nastavila svoju odgovornu politiku prema tom pitanju.

 

Izvor Večernje novosti, 09. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u