U Rusiji počela gradnja crkve posvećene kosovskoj žrtvi

U Kingisepu u Rusiji na Vidovdan su osveštani temelji hrama posvećenog knezu Lazaru i caru Nikolaju II Romanovu

U Kingisepu u Rusiji na Vidovdan su osveštani temelji hrama posvećenog knezu Lazaru i caru Nikolaju II Romanovu. Inicijativu da u okolini Sankt Peterburga bude izgrađen prvi srpsko/ruski hram pokreno je Pravoslavni duhovno-prosvetiteljski centar „Ljubav“ iz Zemuna.

I udruženje i temelji budućeg hrama postoje zahvaljujući dobrom srcu profesora bogoslovije, čuvenog starca Varsanufija, koga vernici u Srbiji znaju kao baćušku Gurija, duhovnog oca brojnih ruskih vladika, ali i političara.

Kako kaže, po božijem promislu, Vojislav Despot, predsednik Pravoslavnog duhovno-prosvetiteljskog centra „Ljubav“ baćušku je upoznao 2006. godine i od tada mu je duhovni otac. Njegova ideja da se u dalekoj Rusiji izgradi srpsko-ruski hram ostavila me je bez daha, kaže Despot za Sputnjik.

„Tada sam osetio njegovu ljubav prema srpskom narodu. Dolazio je nekoliko godina zaredom kod nas. I prošle godine je bio u Srbiji, šest puta je boravio u našoj zemlji, iako je gotovo nepokretan, u kolicima. Ta ljubav koju pruža, ali s druge strane i oseća prema srpskom narodu, prema ljudima, to je neizmerno. Ovakvih duhovnika u Rusiji gotovo da više i nema. Hvala Bogu, on je nekako vezan za Srbiju, vidi stradanje našeg naroda, njega to mnogo boli“, priča Despot, koji je kao svoj krst poneo ideju o izgradnji crkve i vest proširio u Srbiji.

U Kingisepu, koji ima 60.000 stanovnika i nalazi se 120 kilometara od Sankt Peterburga na putu ka granici Rusije sa Estonijom, po ideji velikog duhovnika zapravo se gradi manastirski kompleks sa pet hramova, a srpska crkva će se nalaziti na njegovom ulazu. Hram se gradi u srpsko-vizantijskom stilu, po uzoru na Pećku patrijaršiju.

Vernici su se na mestu izgradnje prvi put okupili pre dve godine, takođe na Vidovdan, kada su poklonici iz udruženja „Ljubav“ na mesto izgradnje položili krst koji je osveštan na Golgoti, zatim je ležao na moštima Svetog kneza Lazara, pronet je kroz srpske zemlje, pa i preko Kosova i Metohije, pre nego što je postavljen na mestu buduće crkve u Kingisepu.

Ovaj čin pratilo je više od osamdeset vernika iz Srbije, ali i gotovo ceo Kingisep, grad u kojem je duhovnik Gurije osnovao prvu bogosloviju u Rusiji posle pada komunizma. Ove godine na osvećenje temelja hrama iz Srbije je doputovalo više od 30 vernika. I ovoga puta bili smo dočekani kao najbliži, građani, monahinje manastira u kojem smo odseli, svi se trude da se osećamo kao kod kuće, kaže Tatjana Batak Petrović iz udruženja „Ljubav“.

„Najinteresantnija ilustracija razmene emocija i običaja je čin rezanja slavskog kolača. Mi smo prošle godine prvi put doneli srpske slavske kolače na tlo Rusije, a tamo smo kuvali i slavsko žito. To je izazvalo veliko, izuzetno interesovanje Rusa, degustacija naših kolača i sam običaj. Napominjem da Rusi nemaju slave kao mi, to je za njih bilo veoma lepo i zanimljivo iskustvo“, kaže Petrovićeva.

Ona dodaje da dolazak Srba i predstavljanje rada udruženja izazivaju veliku pažnju ruske javnosti, odnosno medija, koji su ispratili sve aktivnosti, a izgradnja crkve je samo jedna od njih. Dani srpske kulture održavaju se u Sanktpeterburškoj oblasti. Udruženje predstavlja kulturno blago Srbije kroz gostovanja umetnika, a održava se i Međunarodna konferencija istoričara koja tretira teme podjednako važne za oba naroda.

Tatjana Batak Petrović kaže da sve u udruženju ipak najviše raduje što je buduća crkva dobila temelje koje su salili radnici iz Srbije koji trenutno izvode radove na jednom velikom kompleksu u Kingisepu. Ona kaže da dvooltarske crkve nisu retkost u Rusiji i objašnjava zašto je ruski duhovnik želeo da hram bude posvećen upravo knezu Lazaru koji je podneo žrtvu na Kosovu i Nikolaju II Romanovu.

„S obzirom da su obojica mučenici koji su dali živote za svoj narod i tako postali svetitelji, zamenili carstvo zemaljsko za carstvo nebesko, on je video da upravo njih dvojica mogu da ponesu neku nit naših bratskih naroda, pravoslavlje koje nas veže, jezik i kultura. Povezavši ih tako u jednoj crkvi sa dva oltara, gde će veći biti posvećen knezu Laru, a manji caru Nikolaju, hteo je da nas na neki način trajno veže“, objašnjava ona.

Udruženje „Ljubav“ se ne bavi samo izgradnjom crkve i predstavljanjem srpske kulture u dalekoj zemlji, u njihovim prostorijama u Zemunu Versko dobrotvorno starateljstvo svakoga dana priprema 2.000 obroka za najsiromašnije. U prostorijama udruženja izgrađen je i paraklis Svetog Jovana Bogoslova u kojem se aktivno služi.

Vojislav Despot kaže da je u planu i osnivanje škole pravoslavnog katihizisa za najmlađe, ali da je trenutno sva snaga usmerena na izgradnju srpske crkve u Rusiji, jer nije lako sakupiti novac za tako veliki projekat.

„Na razne načine pokušavamo da ljude upoznamo sa značajem izgradnje hrama, o značaju veze između dva bratska pravoslavna naroda. Pozivamo ljude dobre volje, Srbe, Ruse, ljude u dijaspori da nam pomognu da zablista hram u dalekoj Rusiji. To je istorijski momenat, u novijoj istoriji to je prvi hram u Rusiji posvećen našem svetitelju, ako izuzmemo hram koji je izgradio Sava Vladislavić“, podseća Despot.

On poziva sve koji žele da pomognu da se jave na adresu [email protected], ali i da budu u toku sa ponovnim dolaskom velikog ruskog duhovnika u Srbiju. Naime, iako je nepokretan, otac Varsanufije i ove jeseni planira da poseti našu zemlju i duhovne savete podeli sa vernicima u Srbiji.

 

Autor Senka Miloš

 

Izvor Sputnjik, 09. jul 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u