Gotemiler: Nema dokaza o štetnosti osiromašenog uranijuma

Zamenica generalnog sekretara NATO izjavila i da Alijansa ,,nema problema“ sa srpskim nabavkama ruskog naoružanja

Razgovarajući sa delegacijom novinara iz Srbije, zamenica generalnog sekretara NATO-a Rouz Gotemiler odgovarila je na pitanja koja se prvenstveno tiču odnosa između alijanse i Beograda. Uoči samita NATO-a koji počinje sutra, a od kojeg se između ostalog očekuje da na njemu bude upućen poziv Makedoniji za članstvo, nametnulo se pitanje vojne neutralnosti Srbije i šta ovaj vojnopolitički blok misli o tome.

Prema rečima Gotemilerove, „NATO apsolutno poštuje odluku Srbije” i ocenjuje da je članstvo u ovom bloku zasnovano na želji potencijalnih članica. Dodala je da je izuzetno zadovoljna trenutnom saradnjom sa Beogradom od koje „koristi ima ceo region, najviše na polju bezbednosti”.

Na pitanje o mogućim aspiracijama Kosova za članstvo u NATO-u, Gotemilerova je ocenila da to nije nešto o čemu se sada razmišlja, te da alijansu najviše zanima uspeh Briselskog dijaloga koji se vodi između Beograda i Prištine. Na spekulaciju da bi povlačenje Kfora sa Kosova moglo da napravi platformu za formiranje kosovske vojske, Gotemilerova je odgovorila da u skorije vreme „ne postoje planovi za uklanjanje Kfora sa Kosova”.

Kao što je već rekla u intervjuu za „Politiku” krajem prošle godine, Gotemilerova je i ovog puta ponovila da na optužbe o štetnom uticaju osiromašenog uranijuma na građane koje dolaze iz Srbije, NATO upućuje javnost na naučne studije koje su rađene 2001. i koje su, tvrdi, ustanovile da – od ovakve vrste oružja nemaju zdravstvenog rizika. Na pitanje oko eventualne tužbe o ovom pitanju, Rouz Gotemiler je odgovorila: „Držimo se naučnih dokaza, i to je osnova za naše odgovore na to pitanje.”

Zamenica generalnog sekretara NATO-a još je ocenila da alijansa ne vidi problem u srpskoj kupovini ruskog oružja, i da je na svakoj pojedinačnoj zemlji da donese takvu odluku. „Još jednom ponavljam da sam zadovoljna našom saradnjom sa Beogradom, a kada je reč o vojnoj saradnji, tu je naročito važna naša zajednička interoperabilnost.”

Na konstataciju da se sve češće čuju ocene da će prijem Makedonije u NATO ubrzati i evropske integracije Skoplja, Gotemilerova poručuje da su članstvo u Severnoatlantskoj alijansi i Evropskoj uniji – dva odvojena koloseka.

 

Autor Dragan Vukotić

 

Izvor Politika, 10. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u