Pajtić: Opozicija ovako ne može da pobedi, bojkot parlamenta

„U ovim okolnostima nema rezona davati legitimitet režimu“

Bivši predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić ocenio je da u ovom trenutku opozicioni savez ne može da pobedi Aleksandra Vučića jer nema političke, finansijske, ni druge uslove, i da se ona mora prvo boriti za slobodu pa tek onda za vlast. Zato bi, kako je rekao, savetovao opoziciji da ozbiljno razmisli o bojkotu izbora i parlamenta.

„Nema smisla ni učestvovati na izborima, niti sedeti u parlamentu, to se pokazalo kao kontraproduktivno. U ovim okolnostima nema rezona davati legitimitet režimu, krađa na izborima je sve veća i uslovi za funkcionisanje opozicije sve teži. Režim kontroliše celo društvo, nema tu demokratije, ovo nije borba za vlast nego slobodu, borimo se prvo za slobodu, za normalan ambijent za izbore“, kazao je Pajtić u Novom danu.

On je rekao i da veruje da će se PSG i Saša Janković ipak naći u opozicionom savezu.

Na amaterski način vodimo spoljnu politiku i za spoljašnji svet delujemo kao orijentalna despotovina.

Govoreći o rešavanju pitanja statusa Kosova, Pajtić je rekao da se sve „dešava ispod žita“, netransparentno, i da niko ne zna šta dogovor o Kosovu znači, a ni parlament ne učestvuje u rešavanju tog pitanja.

„U interesu građana je da dođe do rešenja, ali nije u interesu građana da se sve dešava tako što se suspenduju sve institucije. Na naopak način Vučić to čini i pravi veću štetu nego korist“, kazao je.

Prema njegovim rečima, Briselskim sporazumom vlast je priznala međunarodni subjektitvitet Kosova, jer je potpisala garanciju da neće osporavati proces evropskih integracija Kosova, u tom smislu Vučić je priznao i de fakto i de jure nezavisnost Kosova.

„Kad imate takvu početnu poziciju teško možete očekivati velike koncesije, radovao bih se kad bi Srbi na severu dobili neku vstu autonomije ili mogućnosti da sami odlučuju, ali to je maksimum koji može da se dobije“, smatra Pajtić.

„KOSOVO JE USLOV SVIH USLOVA DA VUČIĆ OSTANE NA VLASTI“
EU Vučiću toleriše i „maltretiranje medija i uništavanje opozicije i kriminal“, ali traži nešto zauzvrat, i vidimo da je priteran u ćošak i da mora da „isporuči“. On je rekao i da je tužno što EU trguje principima.

„Da li je ona zajednica vrednosti ili interesa… izgleda da je zajednica interesa. Ali Vučić će morati da isporuči nešto. Kosovo je uslov svih uslova da on ostane na vlasti. Problem Srbije je što je vodi ucenjen čovek. On je neko ko isporučuje, da ne bi bio isporučen. A problem je kad imate ucenjenog čoveka“ na tom mestu, rekao je gost Novog dana.

Pajtić je rekao i da nema dileme da će referendum o Kosovu uspeti, jer će „kontrolori SNS moći da ubace dva miliona listića ako žele“.

„Sporno je to što je predsednik prebacio odgovornost na građane, a da nemaju mogućnost da dođu do elementarnih informacija o čemu odlučuju“, kaže Patić.

Vučić će izaći kao pobednik i iz te priče, dodaje i kaže da je istina je prva žrtva ovog režima i ne može se očekivati da bilo koji skandal, afera, pitanje izađe na videlo dana.

Komentarišući Samit u Londonu, pajtić je ocenio da se slični skupovi odvojaju u cilju ublažavanja nezadovoljstva zemalja Zapadnog Balkana. On je rekao i da ne očekuje da će uskoro biti proširenja Unije.

„Ove samite (Sofija, London) doživljavam kao pokušaj EU, i dugo će nas tako držati, neograničeno možda, da održi dobru komunikaciju sa zemljama Zapadnog Balkana bez želje da one postanu i deo EU“, ocenio je.

Slične izjave o pitanju evrointegracija mogu se čuti i kada je Turska u pitanju, a ona čeka 30 godina u procesu proširenja, dodaje.

„Mi nismo evropsko društvo već predpolitičko društvo, sa stanovišta Evrope smo neko ko apsolutno ne pripada tom društvu. Nemamo bolji uzor i model od EU, ali ne moramo nužno biti formalno njen član, već je važno da reformišemo društvo“, zaključio je.

 

Izvor N1, 10. jul 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u