Priština oslobodila petoricu uhapšenih Srba

Srbi kod Gnjilana navode da se na njih vrši pritisak kako bi se odselili

Pripadnici specijalnih snaga kosovske policije, naoružani dugim cevima, uhapsili su i zatim pustili petoricu Srba. Specijalci su ranije danas upali u prostorije Kulturno-prosvetnog centra „Božidar Mitrović Šandor“ u Šilovu kod Gnjilana i pretresli nekoliko kuća u tom mestu.

Pripadnici kosovske policije su, tokom operacije, sprovedene na nekoliko lokacija u regionu Gnjilana, uhapsili pet osoba, koje su nešto kasnije oslobođene, rekao je za KTV tužilac u Gnjilanu Jetiš Maljoku.

Kosovska policija je ranije saopštila da su petorica Srba uhapšena „pod osnovanom sumnjom da su uključeni u delatnosti protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova“.

Odmah nakon hapšenja, direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić upozorio je vlasti u Prištini da „dijaloga neće biti dugo vremena“ ukoliko petorica uhapšenih Srba ne budu puštena.

Kosovska policija je u saopštenju demantovala navode srpskih medija „da se sprovodi jedna policijska operacija protiv bivših pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS)“.

Operacija se nastavlja u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima, ističe se u saopštenju kosovske policije.

Srpski izvori u Pomoravlju preneli su da su u jutrošnjoj akciji privedeni načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga Radovan Stojković i direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Gnjilanu Jovan Denić.

Stojkovića i Denića su pripadnici policije prethodno ispitivali u prostorijama Kulturno-prosvetnog centra „Božidar Mitrović Šandor“ u Šilovu.

Priveden je i Nenad Stojanović (1974), po zanimanju auto-mehaničar, zaposlen pri Vojsci Srbije u Vranju.

Kako RTV Puls u Šilovu nezvanično saznaje, Stojanović je uhapšen jer je navodno vršio pritisak na srpske pripadnike Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) da napuste tu službu.

Kako javlja reporter RTS-a, uhapšeni su i Predrag i Aleksandar Đorđević iz sela Berivojce kod Kosovske Kamenice.

Akcija je počela rano jutros, kada su pripadnici specijalne policije blokirali kuće načelnika okruga i direktora Službe za zapošljavanje u Gornjem Kuscu i počele pretres, preneli su očevici reporteru RTS-a.

Prema navodima žitelja sela, oko šest časova pojavilo se najmanje deset policijskih džipova sa tridesetak maskiranih policajaca naoružanih dugim cevima.

„Spavali smo, oni su udarali nogama, ja plačem, kažem im ‘nemojte, deco’. Odveli su ga (Nenada Stojanovića), kažu moraju da ga ispitaju“, ispričala je Grozdana Stojanović.

RTV Puls u Šilovu preneo je da je jutros izvršen i pretres više kuća bivših pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) srpske nacionalnosti koji su nedavno napustili tu službu.

Akcija policije je izazvala uznemirenje među žiteljima svih srpskih sela u Kosovskom Pomoravlju.

„Uznemireni smo, uplašeni, nema sigurnosti, vrše pritisak na Srbe da se odsele“, napominje David Stojanović.

Novinarima je bilo zabranjeno snimanje akcije.

 

Izvor RTS, 10. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u