Preševski Albanci traže reciprocitet sa severnim Kosovom

„Savetujem im da se ne igraju, svako strpljenje i svaka tolerancija imaju granicu“, poručio Dačić

Albanske stranke u Bujanovcu, Preševu i Medveđi u subotu će usvojiti dokument kojim traže da sve što dobiju Srbi na severu Kosova, dobiju i Albanci na jugu Srbije. Taj pritisak je pokušaj izolacije Albanaca i stvaranja uslova za destabilizaciju, odnosno ponovnog izazivanja nasilja u tom delu zemlje, kaže za Sputnjik Milovan Drecun.

Šta Albanci zapravo žele pitali smo poslanika u Skupštini Srbije i člana predsedništva Partije za demokratsko delovanje Fatmira Hasanija koji za Sputnjik kaže da se poslednjih godina mnogo radi za Srbe na severu Kosova, a gotovo ništa za Albance na jugu Srbije.

„Mi smo takoreći ignorisani u mnogim sferama života, zato je došlo do ovog gneva, do ovakve reakcije. Za Srbe se mnogo radi i sprema tamo, da budu i konstitutivni narod, da imaju sva prava. Oni momentalno imaju tri ministarstva, jednog zamenika predsednika Vlade i pet zamenika ministra, a mi ovde nemamo ništa, ni jedan odsto od onoga što oni imaju na Severu ili što imaju Srbi na Kosovu“, kaže Hasani.

On čak tvrdi da su Albancima na jugu Srbije ugrožena osnovna ljudska prava, a na pitanje Sputnjika koja su to prava i zašto on kao predstavnik albanske manjine to pitanje nije pokrenuo u Skupštini Srbije, Hasani kaže:

„Ja stalno tražim prava, još samo rogove da stavim na glavu, o čemu vi govorite, zašto me to tek sad pitate, pa mi elementarna prava nemamo, naše diplome se ne priznaju“, kaže on.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun za Sputnjik objašnjava da je reč o diplomama univerziteta u Prištini, te da Albanci sa juga Srbije imaju i uživaju sva prava zajamčena Ustavom Republike Srbije.

„Ako nisu zadovoljni realizacijom, treba da se obrate nadležnim organima Republike Srbije“, kaže Drecun i dodaje da iza ovog zahteva poslanika iz Bujanovca, Preševa i Medveđe stoji nešto sasvim drugo.

„Ove izjave zapravo treba da izoluju albansku zajednicu, da je udalje od Srbije i stvore uslove za destabilizaciju, odnosno ponovno izazivanja nasilja u tom delu zemlje. Ta priča je sastavni deo ovoga što se dešava na Kosovu i Metohiji. Sistematsko nasilje koje se sprovodi nad srpskim narodom od strane Albanaca i njihovih institucija usmereno je ne samo ka zastrašivanju Srba, već i ka otežavanju položaja Beograda u periodu koji je pred nama, koji bi možda mogao da dovede do rešavanja konačnog statusa Kosmeta“, kaže Drecun.

On dodaje da je očigledno da Albanci pojačano vrše razne pritiske na Srbe, te da je ovaj zahtev upravo to — pritisak na Srbe i Srbiju.

„Ovo rade kako bi se izbegla eventualna priča oko nekakvog razgraničenja, što bi mogla da bude ideja za rešavanje problema. Cilj je da se Albanci pobune i traže, ako bi Srbi dobili neka posebna prava, neku vrstu autonomije na Kosovu i Metohiji, da oni dobiju isto u centralnoj Srbiji“, objašnjava Drecun.

On dodaje da je svrha cele priče da se Beograd natera da prizna lažnu državu Kosovo u takozvanim granicama koje su administrativne.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je povodom najave albanskih partija sa juga Srbije, koje će zahtevati poštovanje reciprociteta u odnosu na ono što dobije Sever pokrajine, da svaka tolerancija ima granicu.

On je u ironičnom tonu rekao kako bi baš voleo da poredi prava Srba na Kosovu i Albanaca na jugu Srbije i dodao:

„Savetujem im da se ne igraju, svako strpljenje i svaka tolerancija imaju granicu. Reagovaćemo politički i ako treba i na drugi način. Ako misle da će provocirati bezbednost i stabilnost i da smo mi laka meta, mislim da se varaju. Ostavite se toga, okrenite se politici i dijalogu“, poručio je Dačić.

 

Autor Senka Miloš

 

Izvor Sputnjik, 11. jul 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u