Samit NATO: U fokusu ravnomerna raspodela troškova

U Briselu se očekuje i poziv lidera NATO Skoplju da pokrene pregovore o članstvu

Lideri 29 zemalja članica NATO, uključujući i američkog predsednika Donalda Trampa, sastaće se 11. i 12. jula na samitu u Briselu, najavljeno je na sajtu Alijanse.

Fokus dvodnevnog samita u Briselu biće jačanje odbrane, borbe protiv terorizma, ali i ravnomerana raspodela troškova za odbranu, saopštio je NATO.

Lideri članica NATO raspravljaće o pravičnijoj podeli troškova za odbranu, pitanju na kom insistira predsednik SAD, navodeći da je najveći finansijski teret na plećima njegove zemlje i zahtevajući od ostalih članica da povećaju izdvajanja.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je uoči samita da je u proteklim godinama postignut napredak kada je ova tema u pitanju.

„Očekujemo da osam članica ove godine povećaju izdvajanje za odbranu na dva odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), u poređenju sa samo tri članice koje su to činile u 2014“, rekao je Stoltenberg.

On je kazao da NATO ulaže milijarde u modernizaciju opreme i povećava doprinos misijama i operacijama.

„Procenjujemo da će evropski saveznici i Kanada dati dodatnih 226 milijardi dolara za odbranu u periodu između ove i 2024. godine“, rekao je generalni sekretar NATO.

Lideri će razgovarati i o borbi protiv terorizma, pokretanju novih vojnih obuka u Iraku, u kojima će učestvovati stotine NATO trenera.

U Briselu se očekuje i poziv lidera NATO Skoplju da pokrene pregovore o članstvu. Po zaključenju tih pregovora, Alijansa će moći da pozove Makedoniju da postane 30. članica.

 

Izvor Beta/N1, 11. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u