Stoltenberg: Ne treba izolovati Rusiju zbog Krima

Generalni sekretar NATO iznenadio mnoge svojom izjavom

Uoči samita NATO članica u Briselu, generalni sekretar te alijanse izjavio je da Rusija ne bi trebalo da bude izolovana zbog aneksije Krima.

Naime, kako prenosi Sputnjik internešenel, Jens Stoltenberg je istako da kakvi god problemi da postoje na relaciji Moskva-NATO oni ne bi smeli da posluže kao povod za izolaciju Rusije.

Iako NATO ne priznaje rusku aneksiju Krima, Stoltenberg je danas rekao nešto sasvim suprotno – on smatra da Rusija zbog toga ne bi trebalo da bude izolovana.

„Ne priznajemo ankesiju Krima, ne priznajemo rusku propagandu, sajber akcije, uplitanje u izbore, a videli smo i incident u Salzberiju. Ali, ja ne smatram da bi to trebalo da budu argumenti da se Rusija izoluje“, kazao je Stoltenberg.

„Rusija je naš sused, neće otići nigde, i potreban nam je dijalog s Rusijom“, dodao je Stoltenberg, koji je nešto ranije danas izjavio da, čak i da se ne postignenapredak u odnosu prema Rusiji na današnjem samitu nato članica u Briselu, s tom zemljom treba nastaviti dijalog.

Podsetimo, odnosi EU i Rusije su se zaoštrili nakon ruske aneksije ukrajinskog Krima, a od tada diplomatski incidenti se samo nizaju. Poslednji je trovanje nervnim agensom bivšeg ruskog dvostrukog špijuna u Solsberiju, za koji je Engleska odmah optužila Moskvu i povukla svoje diplomate iz Rusije. Taj potez Velike Britanije pratile su i brojne zemlje EU, ali i Kanade i SAD.

 

Izvor B92, 11. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u