Umro lord Piter Karington

Odlazak poslednjeg preostalog člana posleratne vlade Vinstona Čerčila

Britanski diplomata i predsedavajući Mirovne konferencije o Jugoslaviji lord Piter Karington preminuo je u 100. godini, objavio je „Gardijan„.

Lord Piter Karington bio je poslednji živi član posleratne vlade Vinstona Čerčila (1951–1955).

Ministar odbrane bio je od 1970. do 1974. godine, šef diplomatije od 1979. do 1982, a generalni sekretar NATO-a od 1984. do 1988. godine.

Karington je bio ministar spoljnih poslova u vreme Folklandskog rata. Preuzeo je punu odgovornost zbog načinjenih propusta i podneo ostavku.

Predsedavao je Mirovnoj konferenciji o Jugoslaviji koju je 1991. godine sazvala Evropska zajednica.

Lord Karington je, sa Žozeom Kutiljerom, 1992. godine predložio plan za rešavanje krize i sprečavanje rata u Bosni i Hercegovini, koji je predviđao stvaranje tri konstitutivne nacionalne jedinice, pri čemu bi Srbima i Bošnjacima pripalo po 44 odsto teritorije BiH, a Hrvatima preostalih 12 odsto.

Lideri sve tri strane u BiH, Radovan Karadžić, Alija Izetbegović i Mate Boban, taj dokument su potpisali 18. marta 1992. godine, ali je Izetbegović deset dana kasnije, posle sastanka sa američkim ambasadorom Vorenom Cimermanom, povukao svoj potpis.

Ostavku je podneo uoči Londonske konferencije, avgusta 1992, posle godinu dana pokušaja da spreči i zaustavi rat.

Lord Karington je, takođe, žestoko kritikovao poteze Zapada tokom rešavanja kosovske krize.

„Mislim da je NATO bombardovanjem Srbije pokrenuo egzodus kosovskih Albanaca u Makedoniju i Crnu Goru. Mislim da je bombardovanje prouzrokovalo etničko čišćenje. Cela stvar na Balkanu je bila loše vođena od početka. Bilo je očigledno da će eksplodirati“, rekao je lord Karington Gardijanu 1999. godine.

„Ne podržavam Srbiju jer mislim da su se ponašali loše i veoma glupo kada su ukinuli autonomiju Kosova, koja im je ostala od Tita“, rekao je lord Karington, oštro kritikujući Evropsku uniju zbog načina na koji je pokušavala da reši krizu u bivšoj Jugoslaviji, navodeći da je napravila „katastrofalno glupe greške“.

Govoreći o Slobodanu Miloševiću, lord Karington je rekao da „ne misli da je on više ratni zločinac od hrvatskog predsednika Tuđmana, koji je proterao 200.000 Srba iz Krajine“, ali i da se „zbog toga niko nije uzbudio“.

 

Izvor Gardijan/RTS, 11. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u