Drugi dan NATO samita – Tramp proglasio pobedu

Završena zatvorena sednica članica NATO saveza

Oštar ton kojim je američki predsednik Donald Tramp razgovarao sa saveznicima prvog dana samita NATO-a u Briselu nije se promenio ni danas. Ipak, novinarima je posle samita rekao da SAD ostaju čvrsto posvećene NATO-u, iako je „izuzetno nesrećan“ zbog toga što zemlje članice ne sprovode dogovoreno. Američki predsednik je proglasio „ličnu pobedu“ zato što je saveznik naterao da se obavežu na veća izdvajanja za odbranu.

Donald Tramp je saveznike ponovo napao zbog malih izdvajanja za odbranu i evropske trgovinske prakse. Tokom zatvorene sednice drugog dana samita NATO-a, američki predsednik je povisio ton, a posebno je izdvojio Nemačku, Španiju i Belgiju, rekli su izvori agenciji Rojters.

Zbog toga su lideri NATO-a zatražili od zemalja koje nisu članice Alijanse, Ukrajine i Gruzije, da napuste sastanak.

U jednom trenutku, Tramp se, kršeći diplomatski protokol, nemačkoj kancelarki obratio po imenu, rekavši: „Angela, moraš nešto da uradiš po tom pitanju“, preneo je neimenovani izvor.

Tramp je na konferenciji za novinare posle sastanka rekao da SAD ostaju čvrsto posvećene NATO-u iako je „izuzetno nesrećan“ zbog toga što zemlje članice ne ispunjavaju obećanje u vezi sa izdvajanjima za odbranu.

Američki predsednik je istakao da je svojim saveznicima rekao da će biti „vema nesrećan“ ako članice ne povećaju izdvajanja, prenela je agencija AP.

SAD verovatno plaćaju 90 odsto troškova NATO-a, naglasio je američki predsednik.

Istakao je i da su se članice saveza obavezale da će da povećaju svoju potrošnju za odbranu, preneo je Bi-Bi-Si. Tramp tvrdi da su zemlje NATO-a najavile izdvajanja veća od dva odsto BDP-a na budžet za odbranu.

Upitan na konferenciji za novinare da li i ostaje pri pretnjama o povlačenju iz NATO-a i da li bi to mogao da učini bez odluke Kongresa, Tramp je odgovorio:“Mislim da bih verovatno mogao, ali to nije potrebno“, preneo je AP.

Pojedini mediji su prethodno javili da je Tramp tokom drugog dana samita NATO pripretio da će se SAD povući iz vojne alijanse zbog spora oko ulaganja u odbranu.

Kancelarka Angela Merkel rekla je novinarima posle sastanka da su na samitu sve članice iskazale potpunu posvećenost Alijansi.

Potvrdila je da je Donald Tramp ponovo pokrenuo pitanje bolje raspodele tereta među zemljama članicama i da su svi stavili do znanja da su „na tom putu“.

„Ovaj samit je bio veoma intenzivan“, prokomentarisala je nemačka kancelarka.

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je da će Francuska ispuniti dogovoreno, da se dva odsto BDP-a troši na odbranu do 2024. godine.

Makron je naglasio da je kohezija u okviru NATO-a moguća jedino ako se teret podeli „pošteno“, prenela je agencija Rojters.

Pored SAD koje troše oko 3,5 odsto BDP na odbranu, jedino su Velika Britanija, Poljska, Grčka i Estonija ispunile postavljeni cilj o izdvajnjima za odbranu. Francuska za odbranu izdvaja oko 1,8 BDP-a.

Predsednica Litvanije Dalija Gribauskajte rekla je novinarima da Tramp nijednog trenutka nije zapretio da će SAD napustiti NATO.

Upitana da li je nešto što je Tramp rekao moglo biti protumačeno kao nagoveštaj istupanja iz Alijanse, Gribauskajte je odgovorila: „Ne bih to tako protumačila“.

Pored veoma oštrog tona tokom oba dana samita, američki predsednik je, u svom stilu, saveznike iz Alijanse napao i na „Tviteru“.

Upitan da prokomentariše Trampove komentare na Tviteru, Emanuel Makron je rekao:“Debate su imale drugačiji ton. Bile su održane uz poštovanje“, prenela je agencija Rojters.

TRAMP: JA SAM STABILNI GENIJE!
Američki predsednik Donald Tramp rekao je za sebe da je dosledan i „veoma stabilni genije“, a zatim je proglasio „ličnu pobedu“ na upravo završenom NATO samitu.

Rojters navodi da je Tramp proglašenje pobede obrazložio time da su saveznici u NATO-u obećali veća izdvajanja za odbranu nakon što je on svojom „tiradom“ isprovocirao održavanje vanredne sesije u okviru samita.

„Rekao sam ljudima da bih bio veoma nezadovoljan ukoliko oni ne bi ispunjavali svoje obaveze. Stavio sam im do znanja da sam veoma nezadovoljan. Sve se na kraju sklopilo. Bilo je nezgodno neko kratko vreme“, rekao je Tramp.

 

Izvor Tanjug/Rojters/RTS, 12. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u