Francuska, Italija i Češka prkose Trampovom zahtevu o NATO

„Tramp nam faktički govori – izdvajajte više za odbranu da biste više kupovali američko naoružanje“

Donald Tramp je sa notom trijumfalizma objavio da je zadovoljan ishodom samita NATO u Briselu, a naročito time što države članice alijanse dublje zavlače ruku u svoje državne kase za njeno izdržavanje.

Na svom Tviter-nalogu je napisao: „Veliki uspeh u NATO. Nakon mog izbora (za predsednika SAD), države članice alijansi uplaćuju dodatne milijarde dolara“.

Američki lider je u Briselu zatražio od sveznika da odmah počnu da za vojne rashode odvajaju po 2 odsto svog BDP, a da ih potom podižu do 4 odsto BDP.

Trenutno osam članica NATO izdvajaju nešto preko dva odsto, a Sjedinjene Države 3,58 odsto svog BDP.

Jens Stoltenberg se ubrzo takođe oglasio i saopštio da su sve zemlje unutar NATO obavezne da odvajaju po najmanje 2 odsto i su sve – zahvaljujući pre svega Trampu – to dobro shvatile.

Generalni sekretar zapadne vojne alijanse – ne komentarišući Trampov zahtev da se izdvaja po 4 odsto nacionalnog BDP – čak je optimistično izgovorio: „Sve zemlje saveznice su privržene povećanju odbrambenih rashoda“.

Međutim, već u prvim satima nakon samita postalo je jasno da nije baš tako.

Francuski predsednik Emanuel Makron demantovao je Trampove navode da su se članice NATO saglasile da povećaju troškove za odbranu na više od dva odsto BDP.

„Postoji saopštenje objavljeno juče. U njemu se potvrđuje cilj od dva odsto do 2024. godine, To je sve“, rekao je Makron.

Tramp je više puta insistirao na tome da saveznice poštuju obavezu izdvajanja dva odsto BDP na odbranu i tražio da se ta suma duplira.

Italijanski premijer Đuzepe Konte saopštio je da njegova zemlja neće povećavati rashode na odbranu – upkos tome što je u Briselu objavljeno da su sve zemlje NATO na to spremne.

Bio je decidan: „Italija ima nasleđene obaveze u finansiranju NATO kojih ćemo se pridržavati, a dodatnih izdvajanja neće biti“.

I predsednik vlade Češke – Andrej Babiš – izjavio je da njegova zemlja „neće ubrzavati porast svojih odbrambenih troškova“: „Češka republika će se držati dosadašnje obaveze da svoja vojna izdvajanja podigne na dva odsto svog BDP do 2024.“

Objasnio je da će Češka 2024. za odbranu izdvajati 150 odsto više nego 2013.

Babiš se nije ustručavao ni da kaže: „Tramp nam faktički govori – izdvajajte više za odbranu da biste više kupovali američko naoružanje. Čak ne krije previše da računa da će se tako smanjiti deficit SAD u trgovini sa Evropskom unijom“.

 

Izvor Fakti, 13. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u