Lideri „populista“ u Londonu pred Trampov dolazak

Jedan od ciljeva susreta moglo bi biti popravljanje Trampovog imidža u Evropi

Uoči dolaska predsednika SAD Donalda Trampa u Londonu su se, daleko od očiju javnosti, okupili lideri evropskih populističkih pokreta.

Oni su se sastali u sredu u jednom hotelu sa pet zvezdica u londonskom okrugu „Mejfer“.

Kako prenosi Politiko, Luj Alio, desničarski političar i partner liderke francuskih populista Marin Le Pen prošao je kroz lobi do konferencijske sale sakrivene iza restorana gde se služi popodnevni čaj.

Isto je uradio i Najdžel Faraž, desničarski političar i tvorac ideje o Bregzitu za koga lokalni tabloidi kažu da mu je vlada „zabranila“ sastanak sa Trampom tokom njegove posete Britaniji.

Ben Haris-Kvini, predsedavajući jednog londonskog konzervativnog instituta kaže da oni pokušavaju da iskažu snažnu podršku Trampu.

Svi oni došli su u hotel da vide bivšeg Trampovog glavnog stratega Stiva Benona čiji je cilj, kako je rekao, da pomogne da se „kontekstualizuje“ Tramp za evropsku javnost koja ga, kako veruju, ne voli mnogo.

Benon je rekao da podržava Trampovu borbenu retoriku na samitu NATO gde je tražio od evropskih saveznika da udvostruče izdvajanja za Alijansu.

„To nije oštra retorika. To je partnerska rasprava. Nema više srećnih razgovora. On to radi zato što želi da Alijansa radi“, rekao je Benon.

Ipak, većina se slaže da trenutak za Trampovu posetu Britaniji nije baš najbolji jer je britanska javnost okupirana fudbalom, kao i turbulencijama u vladi nakon ostavke dva ministra zbog Bregzita.

 

Izvor Tanjug/B92, 13. jul 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u