Naser Orić: Biće rata sa Srbima, ćeraćemo se još

„Sljedeći rat će se desiti malo brže nego što smo ga mi dočekali“

Ratni komandant tzv. Armije BiH u Srebrenici Naser Orić ponovo preti ratnim sukobima. Iako to nije prvi put da ratni komandanti, pa čak i bošnjački zvaničnici, otvoreno prizivaju nove sukobe, i dalje nema ozbiljnijih reakcija iz međunarodne zajednice.

„Sljedeći rat će se desiti malo brže nego što smo ga mi dočekali. To vam ja kažem. Što kaže Matija Bećković, njihov, srpski akademik, ćeraćemo se još. Svega će biti osim toga da se nećemo ćerati“, poručio je Orić.

Orićeve pretnje novim sukobima tokom promocije knjige „Život prije i poslije Srebrenice“ u prostorijama Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, prisutni su pozdravili gromoglasnim aplauzom.

Predstavnici udruženja srpskih žrtava iz Odbrambeno-otadžbinskog rata ogorčeni su time što je optuženom za najteže ratne zločine uopšte data prilika da nesmetano putuje zemljom i drži političke i ratnohuškačke govore. Kažu — sve je to posledica lošeg rada Suda BiH, koji mu je omogućio da se brani sa slobode, iako je optužen za stravične ratne zločine.

Načelnik opštine Srebrenica, Mladen Grujičić, nove pretnje smatra nedopustivim, posebno od strane onih koji su predvodili zločince koji su ubijali Srbe u Podrinju.

„I mi isto odgovaramo, hoćemo se ‘ćerati’, ali na zakonit način. Moramo sve kapacitete staviti u funkciju dokazivanja stradanja srpskog naroda i podsećati na zločine, ne radi ugrožavanja drugog naroda, nego da bismo sačuvali svoj. Moramo da budemo uporni u traženju pravde i istine i nikada nećemo odustati od insistiranja da treba da odgovaraju počinioci zločina nad Srbima u Zalazju i drugim selima oko Srebrenice“, istakao je načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić.

Međutim, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Milenko Savanović smatra da su Orićeve izjave upravo posledica selektivnog provođenja pravde, kako Suda BiH, tako i Haškog suda, koji su optužene za ratne zločine nad Srbima ili oslobađali, ili im određivali izuzetno blage kazne.

„Imamo situaciju da Naser Orić hoda slobodno i dalje raspiruje mržnju, odnosno poziva na rat. Budite sigurni da je kažnjen, da se ne bi tako ponašao“, naglasio je Savanović.

Podsećamo, slične poruke poslao je još jedan ratni bošnjački komandant, Atif Dudaković, koji je početkom prošle godine u Luksemburgu, bošnjačkoj dijaspori poručio da počnu da nabavaljaju vojničke uniforme i opremu, a sredinom iste godine je sa tribine u Konjicu poručio da rat još nije završen. On je takođe optužen za ratni zločine počinjene nad Srbima, a odlukom Suda BiH, i njemu je dozvoljeno da se brani sa slobode. U međuvremenu je i bošnjački član Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović, nekoliko puta spominjao mogućnost rata, dodavši da se za, kako je rekao, ne daj bože proizvodi i oružje. Njihove izjave prošle su bez značajnijih reakcija od strane međunarodne javnosti.

 

Izvor ISKRA/Sputnjik, 13. jul 2018.

Istorija, Politika
Pratite nas na YouTube-u