Prvostepena presuda: Nije bilo pobune JSO 2001.

Tužilaštvo za organizovani kriminal nije uspelo da dokaže da je protest JSO predstavljao pobunu

Specijalni sud u Beogradu oslobodio je sedmoricu pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) optužbi da su 2001. godine izveli oružanu pobunu.

Doneta je prvostepena presuda i na nju Tužilaštvo za organizovani kriminal ima pravo žalbe.

Optužbi su oslobođeni nekadašnji komandanti JSO Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović, kao i pripadnici jedinice Mića Petraković, Dragoslav Krsmanović, Veselin Lečić, Dragiša Rodić i Vladimir Potić.

Tokom suđenja optuženi su tvrdili da je bila reč o protestu, a ne o pobuni.

Predsednik sudskog veća, sudija Dragomir Gerasimović, rekao je u obrazloženju presude da je veće odluku donelo jednoglasno jer tužilaštvo za organizovani kriminal nije uspelo da dokaže optužbe.

Sudija je podsetio da Vlada tada nije proglasila vanredno stanje jer je procenila da ne postoji bojazan od nasilnog preuzimanja vlasti.

Među pisanim dokazima, kako je naveo, bili su i stenogrami sa 61. i 62. sednice Vlade kojima su prisustvovali skoro svi predstavnici vlasti, a u kojima je konstatovano da bezbednost države nije ugrožena.

Prema njegovim rečima, i samo ponašanje državnog vrha je dokaz za sebe, kao i dolazak tadašnjeg premijera Zorana Đinđića sa maloletnim sinom na proslavu slave JSO.

Ulemek po sopstvenoj želji nije privođen na objavu presude iz zatvora u Požarevcu gde služi kaznu od 40 godina zatvora zbog niza krivičnih dela, među kojima je i ubistvo premijera Zorana Đinđića, dok je Jovanović, koji isto tako služi kaznu od 40 godina zatvora na koju je osuđen neposredni izvršilac ubistva Đinđića, prisustvovao.

Ostali optuženi se brane sa slobode.

Izricanju presude prisustvovao je i predsednik Srpske radikalne strane Vojislav Šešelj, koji je pred izricanje presude rekao novinarima da očekuje oslobađajuću presudu.

Što se tiče Dušana Maričića Gumara, koji je u vreme pobune bio komandant jedinice, medicinskim veštačenjem koje je zimus predstavljeno ocenjeno je da nije sposoban da prati suđenje, pa je postupak protiv njega razdvojen.

Maričić takođe služi kaznu zatvora u Požarevcu.

ZA ŠTA TUŽILAŠTVO TERETI PRIPADNIKE JSO?
Tužilaštvo tereti optužene tvrdeći da je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Zorana Đinđića, da prekine sa pobunom.

Istovremeno, operativni deo Jedinice borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao auto-put.

Prvi put je to učinjeno 10. novembra na auto-putu Novi Sad – Subotica u blizini Vrbasa, a drugi put 12. novembra blokadom auto-puta kroz Beograd kod Centra „Sava“.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Takvim postupanjem Jedinice bili su neposredno ugroženi bezbednost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici.

Protest JSO je prekinut nakon što su Petrović i Mijatović podneli ostavke, dok Mihajlović to nije učinio.

Optuženi su u svojim odbranama negirali pobunu tvrdeći da su iskazali protest, zbog obmane nadređenih.

Naime, pripadinci Jedinice su uhapsili braću Banović, koji su potom izručeni Tribunalu u Hagu, iako je postojao dogovor da se pripadnici JSO ne angažuju za privođenje haških optuženika.

Komandantima JSO je navodno rečeno da su u pitanju opasni kriminalci koji će pružati otpor i da niko nije spominjao Haški tribunal, ali se ispostavilo drugačije.

Tadašnji čelnici DB-a Goran Petrović i Zoran Mijatović su odbili da pričaju sa Jedinicom, koja je bila u sastavu DB-a, što je rezultiralo nezadovoljstvom.

 

Izvor Tanjug/RTS, 13. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u