Tramp: Intervju za „San“ je lažan, nisam kritikovao Terezu Mej

Američki predsednik istakao da ima odlične odnose sa britanskom premijerkom

Američki predsednik Donald Tramp je, nakon jučerašnjih kontroverznih komentara o Bregzitu, izjavio da je odnos između njega i britanske premijerke Tereze Mej „veoma, veoma snažan“.

Donald Tramp je rekao da je njegova prva zvanična poseta Britaniji „nešto stvarno“, preneo je Bi-Bi-Si.

Osvrćući se na intervju koji je objavio San, naveo je da je to lažna vest i da gaji veliko poštovanje prema britanskoj premijerki Terezi Mej.

Tramp je izjavio da su on i Mejova razgovarali sat ili sat i po vremena tokom večere kojoj je prisusutvovao sinoć sa suprugom.

„Mislim da verovatno nikada nećemo uspostaviti bolji odnos nego prošle večeri“, rekao je američki predsednik.

Upravo tokom večere britanski dnevnik San je objavio intervju sa Trampom u kojem je američki predsednik kritikovao „meku“ Bregzit strategiju Tereze Mej, i istakao da će njen plan „verovatno ubiti“ američko-britanski trgovinski sporazum.

U kontorverznom intervjuu američki predsednik je rekao da će bivši ministar spoljnih poslova Boris Džonson, koji se ne slaže sa premijerkom o Bregzitu i koji je podneo ostavku ove sedmice, „biti odličan premijer“ i dodao „Mislim da on ima ono što je potrebno“.

MEJOVA PRISTOJNO IZRAZILA NESLAGANjE SA TRAMPOM
Tereza Mej pristojno je izrazila neslaganje sa američkim predsednikom Donladom Trampom u vezi trgovinskog sporazuma između SAD i Velike Britanije kada Britanija napusti Evropsku uniju.

Navela je da njen plan „obezbeđuje platformu za Donalda i mene“ da postignemo „ambiciozni“ trgovinski sporazum, preneo je AP.

Pohvalila je jačinu američko-britanskih odnosa, ali je uz blagi prigovor rekla „naša je odgovornost da obezbedimo da transatlantsko jedinstvo potraje“.

 

Izvor Tanjug/Rojters/RTS

ASOŠIJETED PRES: TRAMP OBORIO BRITANSKU FUNTU
Britanska funta je danas pala, a političari u Ujedinjenom Kraljevstvu su u šoku od „tornado-napada“ predsednika SAD Donalda Trampa, izveštava agencija AP.

Tramp je, kako dodaje, ponizio premijerku Terezu Mej, ugasio nade u brzo postizanje američko-britanskog trgovinskog sporazuma i ohrabrio protivnike Mejove u rizičnom sukobu oko Bregzita, „i sve to za manje od 24 sata boravka u Britaniji“.

Funta je pala za 0,6 posto na 1,31 dolara na prepodnevnom trgovanju u Londonu, a vlada Mejove se „trudi da izgleda kao da se sve odvija kako treba s predsedničkom posetom koja je dobila neočekivani obrt“, piše u tekstu.

AP podseća da je Tramp u intervjuu za list „San“ osudio planove Tereze Mej o Bregzitu i pohvalio njenog političkog rivala Borisa Džonsona. Takođe je kritikovao imigraciju i rekao da gradonačelnik Londona Sadik Kan nije uspeo da zaustavi terorizam.

U jednoj od blažih reakcija na Trampov intervjuu, britanski ministar za visoko obrazovanje Sem Gajmah je napisao na Tviteru: „Gde su vam maniri, gospodine predsedniče?“, prenosi američka agencija.

 

Izvor Tanjug/B92, 13. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u