Tramp: Mej je uništila Bregzit, uništiće i odnose sa SAD

Tramp smatra da bi Boris Džonson bio „odličan premijer“

Američki predsednik Donald Tramp optužio je danas britansku premijerku Terezu Mej da je „uništila bregzit“ i dodao da bi bilo kakav njen pokušaj da zadrži bliske odnose sa Evropskom unijom učinio malo verovatnim unosan trgovinski sporazum sa SAD.

„Ako sklope takav sporazum (sa Unijom), onda ćemo mi poslovati sa EU umesto da poslujemo sa Britanijom, tako da bi to verovatno uništilo dogovor“, rekao je Tramp u intervjuu za britanski „San“. On tvrdi da je Mejova ignorisala njegov savet, opredelivši se za strategiju „mekog bregzita“.

Upitan za tvrdnje da je nazvao britansku premijerku „nastavnicom koja voli da naređuje“, Tramp je rekao da je to „lažna vest“ „Vašington posta“.

„Ne, ne, ne, ne. Nikad nisam rekao ništa loše o njoj, to je lažna vest. Mislim da je ona divna osoba, lepo se sa njom slažem“, rekao je Tramp.

Tramp je rekao i da bi bivši ministar spoljnih poslova Boris Džonson, koji je dao ostavku zbog „mekog bregzita“, bio „odličan premijer“.

„On je veoma talentovan momak, mnogo mi se sviđa. Mislim da bi bio odličan premijer, mislim da ima ono što je potrebno“, rekao je Tramp.

Američki predsednik je oštro napao i gradonačelnika Londona Sadika Kana jer se, kako kaže, nije suprotstavio teroristima i optužio ga za porast kriminala u britanskoj prestonici. Istovremeno je optužio i lidere EU da su uništili svoju kulturu i identitet, dozvolivši milionima migranata da uđu u Uniju.

Predsednik SAD je dodao i da će održati odnose sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, uprkos trovanjima nervnim agensom „novičokom“ u Solsberiju. Tramp tvrdi da milioni Britanaca podržavaju njegovu politiku.

Američki predsednik je intervju za „San“ dao uoči sastanka sa premijerkom Terezom Mej na radnom ručku, posle kojeg bi trebalo helikopterom da ode u zamak Vindzor kako bi se se sastao s kraljicom Elizabetom Drugom.

Očekuje se da će više hiljada ljudi učestvovati u nizu protesta tokom njegovog boravka u Britaniji, podseća „San“.

 

Izvor Tanjug/Sputnjik, 13. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u