Francuska, Malta i Nemačka preuzele deo migranata iz Italije

U petak je u Mediteranu pronađen ribarski brod sa 450 migranata koji je izazvao novi spor Italije i Malte

Malta i Francuska složile su se da preuzmu 100 od 450 migranata spasenih sa jednog ribarskog broda u Mediteranu, izjavio je italijanski premijer Đuzepe Konti. Nemačka takođe preuzima migrante.

Đuzepe Konte je dodao da su te dve zemlje time odgovorile na njegov zahtev upućen svim članicama EU da „podele teret migranata“, prenosi AP. „To je važan rezultat“, napisao je Konte na svom Fejsbuku.

Istovremeno, on je objavio i pismo upućeno Evropskoj komisiji u kome zahteva od drugih evropskih zemalja da ispune svoja obećanja i pomognu Italiji da se izbori sa prilivom migranata.

U međuvremenu i nemačka vlada saopštila je da će preuzeti 50 migranata spasenih sa ribarskog broda u Mediteranu.

„S obzirom na trenutne razgovore o većoj bilateralnoj saradnji po pitanju azila, Nemačka je spremna da preuzme 50 osoba“, navodi se u saopštenju nemačke Vlade, prenosi AP.

U petak je u Mediteranu pronađen ribarski brod sa 450 migranata koji je izazvao novi spor Italije i Malte, jer je Malta tvrdila da je brod u italijanskim vodama, dok je Italija smatrala da je u vodama Malte i da bi ona trebalo da se postara za njega.

U subotu, Italija je migrante prebacila sa ribarskog na dva manja broda Obalske straže, ali je odbijala da im dozvoli ulazak u zemlju.

 

Izvor Tanjug/RTS, 15. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u