Šta se očekuje od sastanka Trampa i Putina u Helsinkiju?

Početak obnove rusko-američkih odnosa na vidiku

Američki predsednik Donald Tramp sastaće se u ponedeljak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Helsinkiju. Glavni grad Finske nekoliko puta je kroz istoriju bio domaćin susreta ruskih i američkih zvaničnika.

Lideri dve supersile ovoga puta imaju mnogo tema za razgovor, a samit će se održati uprkos optužnicama protiv Rusa za umešanost u američke predsedničke izbore.

Samit u Helsinkiju biće četvrti susret predsednika Donalda Trampa i Vladimira Putina. Normalizacija odnosa će biti teška sve dok se ne reše tri primarna pitanja, istraga Roberta Malera, nastavak sankcija i pripajanje Krima Rusiji.

„Malerova istraga, taj namešteni lov na vještice, šteti našoj zemlji i odnosu sa Rusijom i predsednikom Putinom. Uradio sam toliko toga dobrog za vreme mandata. Pružite mi priliku. Videćemo šta će se desiti“, kazao je Donald Tramp.

Neki posmatrači vide prednosti mogućeg približavanja SAD i Rusije, drugi su, ipak, pesimisti. Samit bi potencijalno mogao da da ton budućoj dinamici odnosa Moskve i Vašingtona.

„Finska želi da pomogne u pronalasku različitih rešenja. To je zemlja koja ima istoriju u posredovanju tokom mirovnih pregovora. Neutralan je igrač. Ipak, Finska takođe u tom procesu traži i neke svoje, veoma jake, interese“, istakao je Mika Altola, politički analitičar iz Finske.

U saopštenju zvaničnog Kremlja stoji da Rusija Donalda Trampa smatra svojim partnerom. Iako se ne očekuje da će jednodnevni sastanak rešiti ključne probleme, on bi trebalo da bude početak obnove odnosa.

„Pre svega, zajednički ćemo raditi na poboljšanju sigurnosti sajber prostora. Moramo uspostaviti stroga pravila kako bi sprečili mešanje u unutrašnju politiku drugih država. Nadam se da ćemo postići dogovor, zapravo uopšte ne sumnjam u to, tako da više neće biti spekulacija“, rekao je Vladimir Putin.

Objava da su Rusi optuženi za hakovanje čelnika Demokratske stranke tokom kampanje za predsedničke izbore 2016. izazvala je verbalni rat između Vašingtona i Moskve.

„Važno je da predsednik u fokus stavi pitanje ruskog mešanja u izbore. Činjenica da Putin to negira, ništa ne znači“, naglasio je Mark Vorner, demokratski senator.

Ovo bi mogao da bude početak boljeg dijaloga, iako se ne očekuje da će iz Helsinkija stići bilo kakve revolucionarne vesti. A osim sastanka predsednika, očekuje se i sastanak šefova diplomatija Sergeja Lavrova i Majka Pompea.

 

Autor Ada Bjelan

 

Izvor N1, 15. jul 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u