Putin i Tramp razgovarali iza zatvorenih vrata u Helsinkiju

Na dnevnom redu dvojice lidera obilje tema – od ekonomije, preko naoružanja do Bliskog istoka, Ukrajine i Kine

Predsednici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država Vladimir Putin i Donald Tramp stigli su u Predsedničku palatu u Helsinkiju. Posle uvodnih izjava pred novinarima, dvojica lidera razgovaraju iza zatvorenih vrata.

15.45 – Završen je tet-a-tet sastanak, javlja agencija Interfaks. Tramp kaže da on predstavlja „dobar početak“. Usledio je radni ručak.

15.24 – Iako nema zvanične agende susreta, ambasada Rusije u Vašingtonu na Tviteru je navela koje su planirane teme razgovora. Kako su naveli biće reči o – normalizaciji bilateralnih odnosa, Ukrajini, Siriji, Korejskom poluostrvu i borbi protiv terorizma.

15.14 – Nekoliko demonstracija organizovano u Helsinkiju. Omladina vladajuće Partije nacionalne koalicije organizovala je skup u parku Esplanadi u blizini predsedničke palate. Aktivisti su pozvali američkog lidera da preispita svoju trgovinsku politiku, posebno odluku o uvođenju tarifa na uvoz čelika i aluminijuma.

Nevladina organizacija „Amnesti internešenel“ organizovala je skup na glavnoj železničkoj stanici u Helsinkiju, gde je postavljen transprent na kome piše „Neka ljudska prava budu ponovo velika“.

Aktivisti „Grinpisa“ istakli su transparent na kome piše „Zagrejte naša srca, a ne našu planetu“ i to na crkvenom tornju visine 64 metra.

13.51 – Vladimir Putin dao je kratku izjavu na ruskom posle fotografisanja s Trampom.

„Poštovani predsedniče, zadovoljstvo mi je što se susrećemo ovde, na gostoprimljivom tlu Finske. Nastavljamo s redovnim kontaktima – razgovarali smo telefonom i susreli nekoliko puta na važnim međunarodnim događajima. Ali, sad je vreme da detaljno razgovaramo o našim bilateralnim odnosima i različitim problemima u svetu, kojih je mnogo“, poručio je Putin.

13.33 – Svoje kratko obraćanje novinarima, Tramp i Putin su završili rukovanjem. Nastavak razgovora iza zatvorenih vrata.

13.28 – Na samom početku sastanka Tramp je čestitao Putinu na uspešnom Svetskom prvenstvu u fudbalu.

„Želeo bih da vam čestitam na sjajnom prvenstvu, jednom od najboljih ikada“, rekao je predsednik SAD.

Tramp, čije su reči prevedene predsedniku Putinu, je poručio da će razgovarati o svemu – od ekonomije, preko vojske do odnosa sa Kinom.

13.00 – Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je kasnije nego što je bilo planirano na samit s američkim predsednikom Donaldom Trampom u Helsinkiju, i još jednom pokazao da je sklon kašnjenju.

Avion s Putinom sleteo je u Helsinki 30 minuta kasnije od očekivanog, zbog čega je morao da bude pomeren početak sastanka s Trampom, njihov prvi zvaničan. Putin je i ranije kasnio na sastanke – sa britanskom kraljicom Elizabetom II, poglavarom katoličke crkve papom Franjom, nemačkim kancelarom Angelom Merkel.

U Finskoj Putin po prvi put u inostranstvu koristi novu rusku limuzinu „Kortež“, iz porodice automobila „Aurus“. Putin je taj automobil prvi put koristio u maju, na svojoj četvrtoj predsedničkoj inauguraciji.

Posle razgovora predsednici će održati konferenciju za novinare. Ministri spoljnih poslova Majk Pompeo i Sergej Lavrov će odvojeno razgovarati pre sastanka dvojice predsednika.

Iako je Tramp pred polazak na svoju evropsku turneju rekao da očekuje da će sastanak s Putinom možda biti najlakši od susreta koji ga očekuju, samit dvojice vođa će biti prožet teškim temama, prenose agencije. Tramp je uoči samita rekao da pristupa sastanku sa niskim očekivanjima i odbio je da razgovara o svojim cijevima za samit. Rekao je, takođe, da veruje da su takvi susreti „korisni“ sami po sebi.

„Ništa loše neće iz (sastanka) proizaći, a možda će proizaći i nešto dobro“, rekao je Tramp u intervjuu za CBS.

Tramp se ranije sastao s Putinom na margini dva međunarodna skupa prošle godine u Nemačkoji u Vijetnamu. U Vašingtonu mnogi smatraju da je samim pristankom da se sastane s Putinom, koji dolazi sa upravo uspešno završenog Svetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji, Tramp pružio ruskom predsedniku globalni legitimitet.

Za susret Trampa i Putina vlada veliko medijsko interesovanje. Prema podacima finskog ministarstva, akreditovano je ukupno 1436 novinara iz 61 države. Najviše ih je iz Finske, 368, zatim iz Rusije 232 zatim iz SAD 195. Dodatno, u pratnji i Putina i Trampa će doći još nekoliko stotina novinara.

Uoči sastanka, više hiljada ljudi protestovalo je u nedelju u glavnom gradu Finske protiv jednog i drugog čelnika.

Za njihov prvi bilateralni susret izabran je Helsinki, koji ima bogatu istoriju iz vremena Hladnog rata kao mesto za pregovore između nuklearnih sila. Finska ima takvu ulogu zbog svoje neutralnosti.

Ovo je četvrti samit između američkih i sovjetskih, a zatim ruskih zvaničnika u glavnom gradu Finske u poslednje četiri decenije, posle sastanka Džeralda Forda i Leonida Brežnjeva, 1975, Džordža Buša i Mihajla Gorbačova 1990, Bila Klintona i Borisa Jelcina 1997. godine.

 

Izvor Beta/Fonet/N1

PUTIN TRAMPU: VREME JE DA SE RAZGOVARA O DRŽAVNIM ODNOSIMA
Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas američkom predsedniku Donaldu Trampu da je vreme da se razgovara o bilateralnim državnim odnosima i teškim problemima između drugih zemalja, kojih ima mnogo, prenosi finska državna televizija Yle.

Samit američkog i ruskog predsednika, Donalda Trampa i Vladimira Putina, održava se danas u Predsedničkoj palati finske prestonice.

Putin je na početku pozdravio američkog kolegu i rekao da se nastavljaju „stalni kontakti“, koji su započeti na međunarodnim platformama.

„Razgovarali smo i telefonom i videli se nekoliko puta na platformama različitih međunarodnih događaja. Ali, došlo je vreme da se detaljno razgovara o bilateralnim odnosima i različitim bolnim tačkama u svetu, kojih ima prilično mnogo“.

Tramp je, sa svoje strane, čestitao Putinu na dobroj organizaciji Svetskog prvenstva u fudbalu. On je priznao da je pogledao polufinale i finale Mundijala i da je to bio vrhunski spektakl.

On je dodao da je ceo svet zainteresovan za dobre odnose Rusije i SAD.

Američki predsednik istakao je da namerava da sa Putinom razgovara o nuklearnim potencijalima SAD i Rusije. Šef Bele kuće podsetio je da Rusija i Sjedinjene Američke Države imaju 90 odsto ukupnog nuklearnog potencijala, što smatra da nije baš dobro i stoga se mora rešiti šta će se sa tim učiniti.

Američki lider rekao je da bi želeo da razgovara o vojnim pitanjima, trgovini, nuklearnom oružju i Kini. On je naglasio da Rusija i SAD imaju šanse da poprave odnose.

„Nismo imali dobre odnose poslednjih nekoliko godina“, istakao je Tramp i dodao da sada postoji mogućnost da se odnosi učine „mnogo boljim“.

PUTIN KORISTI NOVU LIMUZINU KOJA PARIRA TRAMPOVOJ „ZVERI“
Ruski predsednik Vladimir Putin prvi put svoju novu limunzinu „kortež” koristi van zemlje, u Halsinkiju, gde se sastaje sa američkim kolegom Donadom Trampom.

Putin je limunzinu „kortež” promovisao na svojoj inauguraciju u maju u Moskvi, ali nikada do sada nije tražio da ona bude preneta u inostranstvo.

AP ocenjuje da bi upotreba limunzine „kortež” mogla da predstavlja pokazivanje ruskog ponosa, nasuprot svetski poznatoj limunzini američkog predsednika poznatoj pod nazivom „zver”.

 

Izvor Tanjug/Politika, 16. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u