Zašto je u Srbiji sramota voleti Srbiju?

Kako je podrška državi koja diskriminiše Srbe postala „trend“ u Srbiji

Znam da mnogo rizikujem ovom rečenicom, verujem da je neki ljudi – slučajno ili namerno – neće shvatiti, ali moram da pitam: Otkad je u Srbiji sramota voleti Srbiju?

Od kog tačno trenutka je sramota biti zdrav, neekstreman nacionalista u našoj državi? Ko je, kada i zašto proglasio „modernim trendom“ podršku ljudima i zemljama koji nas vređaju na svakom koraku i u svakom trenutku? O čemu govorim? O fudbalu.

Posle polufinala između reprezentacija Hrvatske i Engleske najmanje se govorilo o dešavanjima na terenu. A bilo ih je. Dobar fudbal, međutim, ostao je u zapećku – bar kako je moje skromno mišljenje – veštački izazvanog pitanja: Da li navijati za Hrvatsku? Pitanje, dakle, nije bilo da li podržati Zagreb ili London, već samo da li ste za Hrvate ili ne. Ispalo je da onaj ko navija za „kockaste“ predstavlja „zdrav“ deo srpskog društva, a da su oni drugi „bolesnici“.

Ukoliko nezadovoljstvo ili, bar, ne velika sreća zbog ulaska Hrvatske u finale Svetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji predstavlja osnov za dijagnozu, priznajem – bolestan sam. Ako to što nisam navijao za Zagreb znači da nisam „zdrava građanska opcija“, opet priznajem – nisam. Navucite mi i ludačku košulju, ali ne mogu da navijam za Hrvate. Nešto iskonsko u meni ne dozvoljava da se radujem timu – ma koliko igrao dobro a ovaj tim zaista igra odlično – koji sportske uspehe proslavlja veličanjem nacizma, ustaštva, „paljenjem Beograda“… Kako mogu da razumem ljude koji finale najveće svetske fudbalske smotre nazivaju „olujom nad olujama“?

Da ne bude zabune, ne branim nikome da navija za koga hoće. Svako ima pravo na svog favorita. Samo nisam siguran da bi te komšije tako rado i iskreno navijale za nas da su mesta zamenjena. Možda bi, umesto toga što teramo nekakav inat jedni drugima i opet se delimo oko toga ko je „građanska“, odnosno „nacionalna“ opcija, trebalo da zajedno navijamo za nas same. Suština nije u tome dokazati ko je veći Hrvat u Srbiji, već ko je veći Srbin i Srbiji. Kada to shvatimo, ako ikada to shvatimo, nećemo više postavljati pitanje da li je „srpski navijati za Hrvatsku“. I više neće biti sramota voleti Srbiju.

Izađite iz magle. Navijam za dobar fudbal. Neka bolji pobedi.

 

informer.rs

Kultura
Pratite nas na YouTube-u