Oštre kritike protiv Trampa zbog držanja pred Putinom

„Dve najveće nuklearne sile moraju da se slažu“, odgovara Tramp

Republikanski članovi Kongresa oštro su kritikovali izjave predsednika SAD Donalda Trampa posle razgovora s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ocenivši da nije branio američke interese.

„Predsednik Tramp je propustio šansu da Rusiju direktno optuži za mešanje u izbore 2016. godine i da uputi strogo upozorenje oko budućih izbora“, rekao je senator Lindzi Grejam preko Tvitera posle zajedničke konferencije za novinare Trampa i Putina u Helsinkiju.

Grejam je rekao da će Trampov odgovor Rusija smatrati kao znak slabosti.

Drugi republikanski senator koji češće kritikuje Trampa, Džef Flejk je rekao da su Trampove izjave „sramota“.

„Nikad ne bih pomislio da ću videti našeg američkog predsednika da stoji pored ruskog predsednika i da dovodi u pitanje SAD za rusku agresiju“, napisao je on.

Predsednik Predstavničkog doma SAD Pol Rajan poručio je američkom predsedniku da mora da ima u vidu da „Rusija nije naš saveznik“.

„Nema moralnog izjednačenja između SAD i Rusije, koja ostaje neprijateljski nastrojena prema našim najosnovnijim vrednostima i idealima. SAD moraju da se usredsrede na to da Rusija bude odgovorna za to što čini i da okončaju njene podle napade na našu demokratiju“, rekao je Rajan, i dodao da „nema dvoumljenja“ da se Moskva mešala u izbore 2016. godine.

Republikanski senator Džon Mekejn je rekao da je Tramp napravio „svestan izbor da brani tiranina“ i da je ostvario „jednu od najsramnijih prezentacija jednog američkog predsednika u mom sećanju“.

Republikanski senator Bob Korker iz Tenesija rekao je da je Tramp napravio da SAD izgleđu kao slabić.

Brojni demokratski poslanici takođe su osudili Trampove izjave.

„Donald Tramp je imao priliku da se suprotstavi Putinu. Danas manje od 72 sata od kada je Ministarstvo pravde optužilo 12 novih ruskih zvaničnika za (hakerski) napad na izbore 2016, on optužuje za to obe zemlje“, rekla je vođa opozicije u Predstavničkom domu američkog Kongresa Nensi Pelosi.

Predstsavnik Džimi Gomez je rekao da Tramp nastavlja da prodaje SAD Putinu i Rusiji, „ne uspeti da braniš SAD je na granici izdaje“, rekao je Gomez.

Tramp je rekao da je istraga specijalnog tužioca Roberta Mulera o navodnom ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016. bila „katastrofa“ za SAD i da je doprinela razdvajanju dve zemlje.

Ponovio je da nije bilo nikakvog dosluha između njegovog izbornog štaba i Rusa i da je on pobedio na izborima na potpuno fer način.

On je rekao da mu je Putin vrlo čvrsto negirao da je bilo ikakvog mešanja u američke izbore.

Upitan na konferenciji za novinare da li optužuje Rusiju za loše veze između dve zemlje Tramp je odgovorio: „Smatram obe zemlje odgovornim. Mislim da su SAD bile glupe“ zbog sprovođenja te istrage.

Bivši šef CIA Džon Brenan, na tom mestu od 2013. do 2017, ocenio je da je ponašanje Trampa u Helsinkiju bilo „ništa manje od akta izdaje“.

„Ne samo da su Trampove reči bile imbecilne nego je potpuno u Putinovim rukama. Republikanci patriote gde ste“, napisao je Brenan.

 

Izvor Beta/N1

TRAMP ODGOVARA NA KRITIKE: DVE SILE MORAJU DA SE SLAŽU
Suočen s oštrim kritikama u svojoj zemlji zbog odbijanja da javno optuži Rusiju za mešanje u američke izbore posle sastnaka s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, predsednik SAD Donald Tramp napisao je da dve supersile „moraju da se slažu“.

U Tviter poruci poslatoj iz predsedničkog aviona na putu nazad za SAD, Tramp je napisao „Kao što sam rekao danas i mnogo puta ranije, imam OGROMNO poverenje u MOJE obaveštajne ljude“.

„Međutim, ja takođe uviđam da bismo izgradili bolju budućnost ne možemo isključivo da se usredsredimo na prošlost – kao dve najveće svetske nuklearne sile moramo da se slažemo“, dodao je Tramp u tvitu.

Tramp je tri sata razgovarao s Putinom u Helsinkiju posle čega su imali zajedničku konferenciju za štampu na kojoj Tramp nije osporavao demanti ruskog predsednika da se Rusija na bilo koji način mešala u američke predsedničke izbore.

Američke obaveštajne agencije jednoglasno su zaključile da se Rusija mešala u predsedničku kampanju 2016. godine, najverovatnije da oslabi Trampovu demokratsku rivalku Hilari Klinton.

Republikanski članovi Kongresa oštro su kritikovali izjave Trampa posle razgovora s Putinom, ocenivši da nije branio američke interese.

 

Izvor Beta/N1, 17. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u