Ukrajinski političar: Probudite se, ne zanimamo Trampa

„Razgovor između Putina i Trampa trebalo bi da postane poziv za buđenje ukrajinskih vlasti“

Susretom Putina i Trampa u Helsinkiju bave se i danas mnogi svetski mediji. U Ukrajini se pitaju da li su oni i dalje važni Americi.

Lider pokreta „Ukrajinski izbor“ Viktor Medvedčuk izjavio da su ruski predsednik Vladimir Putin i njegov američki kolega Donald Tramp na samitu u Helsinkiju razgovarali o za njih važnijim globalnim pitanjima nego što je to sukob u Ukrajini i to bi, smatra on, trebalo da bude jasno vlastima u Kijevu.

„Razgovor je obuhvatio globalna pitanja koja nemaju mnogo veze sa Ukrajinom, jer su lideri SAD i Rusije razgovarali o onome što njih interesuje i što je važno njima, njihovim zemljama i njihovoj politici“, istakao je Medvedčuk, prenosi Tas.

Prema mišljenju ovog ukrajinskog političara, „razgovor između Putina i Trampa trebalo bi da postane poziv za buđenje ukrajinskih vlasti“.

Medvedčuk objašnjava da Kijev mora da shvati da treba pronaći mirno rešenje za sam sukob i rešiti političke i ekonomske probleme. „Postalo je jasno da, s obzirom na interese Brisela i Vašingtona, niko neće biti spreman da ispunjava želje Kijeva. Ukrajina mora to da shvati i prihvati, jer su druge zemlje to shvatile odavno i deluju u skladu sa tim, na osnovu sopstvenih interesa i mogućnosti“, rekao je on.

Medvedčuk je, uz to, uveren da SAD neće zalagati za interese Kijeva u vezi sa sukobima na istoku zemlje i ekonomskim pitanjima, uključujući tranzit gasa i korišćenje ukrajinskog gasovoda posle 1. januara 2020.

 

Izvor Tanjug/B92, 17. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u