Preševski Albanci traže da njihov status bude tema u Briselu

Tačiju upućen poziv da ne pregovara u Briselu ukoliko tema ne bude i „Preševska dolina“

Lider Demokratske partije Albanaca u Preševu Ragmi Mustafa izjavio je da bi Priština trebalo da prekine dijalog sa Beogradom u Briselu, ukoliko „Preševska dolina“, kako Albanci nazivaju jug centralne Srbije, ne bude tema tog dijaloga.

Ragmi Mustafa je za televiziju T7 rekao da bi prištinska delegacija, predvođena kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, trebalo, kako kaže, ozbiljno da shvati zahtev Albanaca iz tog dela Srbije, da se o njihovim problemima razgovara u Briselu, navodi se u pres-klipingu Unmika.

Gradonačelnik Bujanovca Šaip Kamberi tvrdi da se prava Albanaca s područja centralne Srbije godinama krše, uprkos sporazumima koji su potpisani.

Skupština albanskih odbornika, tri opštine juga centralne Srbije, usvojila je u subotu „Političku deklaraciju“, kojom traži od privremenih kosovskih institucija i vlasti u Beogradu da u dijalog o normalizaciji odnosa bude uključen i, kako kažu, politički status Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe, triju opština na teritoriji juga centralne Srbije.

Između ostalog, oni traže da njihova prava u Briselskom dijalogu zastupa predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači.

Oni zapravo traže da rukovodstvo privremenih kosovskih institucija, Tači, čiji legitimitet u dijalogu osporava kosovska opozicija, i Ramuš Haradinaj, budu zastupnici njihovih interesa u Briselu, koji bi im, kako smatraju, obezbedili isto „ono što Srbija traži za srpsku manjinu na Kosovu i Metohiji“.

 

Izvor Sputnjik, 17. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u