Ljepojević: EU je destruktivna organizacija

Cela Zapadna Evropa je u dubokoj političkoj krizi

„Bregzit“ je nepovratan proces, a sva navodna sporna pitanja, kao što je pitanje irsko-britanske granice ili vizni režimi sa drugim evropskim državama, koriste se kao izgovori za obračune unutar vladajuće konzervativne stranke.

To što američki predsednik Donald Tramp proglašava neprijatelje na svim stranama, za Ameriku nije ništa novo, ocenjuje u emisiji „Na nišanu Lazanskog“ nekadašnji dopisnik iz Londona agencije „Tanjug“ Siniša Ljepojević.

Tramp se samo služi jezikom neobičnim za američke predsednike, ali taj je jezik vrlo razumljiv, kaže on. Logika sistema ustrojenog na Zapadu je takva, objašnjava Ljepojević, da kada nema neprijatelja, nema energije.

Tramp „izbombarduje teren“ raznim izjavama, a onda smiruje situaciju. Međutim, nevolja je što se u tom postupku služi neistinama, kao što je ona da Nemačka 70 odsto energije uvozi iz Rusije. Nemačka iz Rusije uvozi između 9 i 30 odsto energije, u zavisnosti od potreba, kaže Ljepojević, a Tramp nije pomenuo Poljsku koja uvozi oko 90 odsto energenata iz Rusije.

Što se tiče izlaska Velike Britanije iz EU, taj proces se završava iduće godine. Kraljica je, kaže Ljepojević, potpisala zakon o istupanju iz Unije, i to je gotova stvar, kaže on.

„Sigurno da će ostati da se neke tehničke stvari reše do 2022. EU je toliko ovladala članicama da je oko 80 odsto domaćeg zakonodavstva u stvari zakonodavstvo EU, plus međunarodni ugovori. To je ogroman posao. Ali ono što je u ovom času najvažnije je da je pre oko mesec dana kraljica potpisala zakon“, kaže Ljepojević.

„Bregzit“ se u Britaniji koristi kao izgovor za unutrašnjepolitička trvenja, nastavlja Ljepojević, za obračun unutar vladajuće konzervativne partije.

Vizni režim između Britanije i većine evropskih država nije postojao ni pre nego što je Ujedinjeno Kraljevstvo postalo članica EU, dok, što se tiče granice sa Irskom, postoji međudržavni sporazum između Irske i Velike Britanije, koji je potpisan kada je Irska stekla nezavisnost.

„Poslednja tri irska šefa države, uključujući i sadašnjeg, britanski su državljani. Irski državljani mogu biti birani u britanski parlament, irski građani koji žive u Britaniji imaju pravo glasa. Mislim da ima 37 poslanika u britanskom parlamentu koji su irski državljani“, kaže Ljepojević.

Potenciranje problema sa irsko-britanskom granicom Ljepojević naziva tehnologijom trikova. „Bregzit“ je nezaustavljiv i on je deo šireg političkog procesa preispitivanja gde se Britanija nalazi, kakva je to zemlja i kakve su njene realne mogućnosti.

„Cela Zapadna Evropa je u dubokoj političkoj krizi. Do sada, samo je Britanija krenula u preispitivanja, ali to su ogromni lomovi. Druge zemlje su u ozbiljnijoj krizi — Nemačka ključa iznutra, Francuska… Ali niko još nije pokrenuo proces, svi se plaše da pokrenu politički proces. Svako preispitivanje vodi ka izlasku iz EU, jer je EU destruktivna organizacija“, kaže Ljepojević.

 

Autor Nikola Joksimović

 

Izvor Sputnjik, 18. jul 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u