Putin na lovorikama, Tramp na udaru

Za razliku od Putina koji ima podršku većine građana i političara Rusije, Donald Tramp se suočava sa oštrim kritikama u SAD

Susret predsednika Rusije i SAD koji je održan u ponedeljak 16. jula u Helsinkiju biće zapamćen kao samit dobrih želja. Na njemu nisu potpisani nikakvi dokumenti pa čak ni zajednička predsednička izjava, pa je logično što su obojica predsednika pregovore u glavnom gradu Finske nazvali dobrim početkom, a Putin je objasnio da se brojni problemi koji postoje između Rusije i SAD ne mogu rešiti na jednom sastanku.

Posle pregovora sa Trampom, Putin je dao intervju američkom kanalu Foks njuz. On je istakao da je razgovor sa Trampom bio neuobičajeno konstruktivan, mada on od samita nije mnogo očekivao.

— U Helsinki smo došli da nađemo puteve poboljšanja naših odnosa a ne da ih definitivno razrušimo. Treba normalizovati odnose jer pokušaji izolacije Rusije nisu uspeli zbog veličine Rusije i njenog značaja u svetu – rekao je Putin.

Lider iz Kremlja je po ko zna koji put morao da ponavlja da u Moskvi nemaju nikakav kompromitujući materijal protiv predsednika Trampa. Da Putin želi da se do kraja razbistri situacija oko optužbi o mešanju u predsedničke izbore dokaz su njegove reči da ruski istražitelji mogu da ispitaju sve ljude koje Amerikanci sumnjiče. Ali to Amerikanci do sada nisu tražili, mada za takvu istragu postoji i zakonska mogućnost.

Putin je kazao i da sve dok se Tramp nije kandidovao za predsednika SAD, u Rusiji nije bio nikome interesantan. On jeste bogat čovek, ali u Americi je mnogo bogataša.

— Normalno je da su se kod nas stvorile simpatije prema Trampu u predizbornoj kampanji jer je on govorio da želi da normalizuje odnose sa Rusijom – objasnio je Putin.

U istom intervjuu za Foks njuz Putin je naveo da je protiv ulaska Gruzije i Ukrajine u NATO.

— Ako Ukrajinu i Gruziju prime u NATO, odgovor Rusije će biti krajnje negativan. To je za našu nacionalnu bezbednost direktna opasnost – objasnio je Putin reagujući na nedavnu izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, koji je rekao da podržava ulazak Gruzije u NATO. Gruzinski premijer Georgij Kvirikašvili veruje da će njegova zemlja biti primljena u NATO do 2021. godine.

Za razliku od Putina koji ima podršku većine građana i političara, Donald Tramp je odmah po završetku samita bio pod oštrom kritikom iz SAD.

Paljbu je prvi otvorio bivši šef CIA Džon Brenan koji je nazvao Trampa izdajnikom. Brenan smatra da su Trampovi komentari imbecilni i da je „potpuno u Putinovom džepu“. Zatim je na Trampa osuo paljbu američki senator Džon Mekejn, koji je ocenio da je Trampova konferencija za novinare u Helsinkiju bila sramotna. Veliki rusofob Džon Mekejn je ponovio da je bila greška što je uopšte organizovan samit u Helsinkiju.

Glumac i bivši guverner američke države Kalifornije Arnold Švarceneger je bio još oštriji, pa je rekao da je Tramp izgledao kao „mala kuvana makarona“ i da samo što nije zamolio Putina da napravi sa njim selfi.

Uostalom, i susret u Helsinkiju biće zapamćen po do sada neuobičajenoj praksi da američki novinari provokativnim pitanjima nasrću na svog predsednika. Do sada su oni oštra pitanja postavljali ruskim liderima. Sve to samo potvrđuje kakav žestoki rat vode određeni mediji u SAD protiv Donalda Trampa. Voditelj američkog TV kanala CNN Anderson Kuper je izjavio da je nastup Trampa sa ruskim predsednikom Putinom jedan od najsramnijih nastupa koje je on video.

Ruska „Rosijska gazeta“ navela je da su odnosi sa SAD unapređeni i da „prijatelji ne bi trebalo da se svađaju sa prijateljima“, kao i da je sastanak dvojice lidera rezultirao „promenom mnogih stvari nabolje“.

Ruski politikolozi i eksperti za međunarodne odnose jednoglasni su u oceni da nije realno očekivati da će doći do rapidnog poboljšavanja odnosa između Moskve i Vašingtona.

MEDIJI: TRAMP 0 – PUTIN 1
Mediji širom sveta gotovo su ujedinjeni u procenama kome je od dvojice lidera ovaj susret doneo diplomatski trijumf, pa je tako finski „Kaupaleti“ na naslovnoj strani objavio, Tramp 0 – Putin 1.

Američki predsednik je brutalno tretiran u izveštajima pogotovu u svojoj zemlji, gde je čak opisan kao „Putinova pudlica“, a list „Njujork dejli njuz“ optužio je Trampa za izdaju, a na naslovnoj strani objavio je karikaturu na kojoj Tramp drži za ruku Putina, a drugom iz pištolja puca u glavu Ujka Sema.

Vašington post“ je na naslovnoj strani objavio da Tramp „reklamira“ Putinovo moćno negiranje, kao i da je Putinu poklonio diplomatski trijumf jer je odbio da podrži „kolektivni zaključak“ američkih obaveštajnih agencija o mešanju Rusije u predsedničke izbore 2016. godine.

UKRAJINA
Tramp i Putin su razgovarali i o Ukrajini, a ruski predsednik je tražio da Vašington insistira da Kijev ispuni obaveze iz Minskih dogovora kojima je predviđena određena autonomija građanima Donbasa.

 

Autor Branko Vlahović

 

Izvor Večernje novosti, 18. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u