Tramp: Uznemirio sam „hejtere“ koji su hteli da vide moj „boks meč“ sa Putinom

Američki predsednik najavio „velike rezultate“

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na samitu u Helsinkiju dobro slagao i da će „uslediti veliki rezultati“.

Tramp je, dva dana nakon susreta s ruskim kolegom, na Tviteru napisao da su se mnogima dopale njegove izjave na konferenciji za novinare u Helsinkiju.

„Putin i ja smo razgovarali o mnogim važnim temama na našem ranijem sastanku. Dobro smo se slagali, što je zaista uznemirilo mnoge hejtere koji su želeli da vide boks meč. Veliki rezultati će uslediti“, poručio je američki predsednik.

On je juče pokušao da smiri „oluju“ koja se u SAD digla zbog toga što nije, kako su kritičari naveli, Putina pozvao na odgovornost zbog mešanja u američke izbore 2016.

Tramp je objasnio da se „pogrešno izrazio „na zajedničkoj konferenciji za novinare u Helsinkiju.

Na kraju svoje velike međunarodne turneje, Tramp je doveo u pitanje pomoć SAD u odbrani svih država članica NATO-a, a među njima i Crnoj Gori, navode američki mediji.

Naime, u intervjuu Foks njuzu, na pitanje novinara zašto bi njegov sin išao u Crnu Goru da je brani od napada, Tramp je odgovorio:

„I sam sam postavio to pitanje. Crna Gora je mala zemlja sa veoma snažnim narodom… To su veoma jaki ljudi. To su veoma agresivni ljudi, mogu da postanu agresivni, i čestitam, u Trećem svetskom ratu ste“, rekao je američki predsednik.

Tramp je napomenuo da je NATO tako ustrojen, ali i da je pre nekoliko dana poveo razgovor u Alijansi i poručio članicama da „moraju da plate“.

NATO nalaže svim članicama da pomognu u odbrani drugih država članica koje su napadnute, a Tramp je, na samitu Alijanse prošle nedelje, potpisao zvanično saopštenje u kojem se izričito podržava Član 5.

U saopštenju stoji da će „bilo kakav napad protiv bilo koje članice biti smatran napadom na sve članice, kako je navedeno u Članu 5 Sporazuma iz Vašingtona“.

Inače, Član 5 je pokrenut samo jedanput – pokrenule su ga upravo SAD posle terorističkih napada na američku teritoriju izvedenih 11. septembra 2001. godine.

 

Izvor Tanjug/RTS, 18. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u