Za Prištinu samo preporuka za viznu liberalizaciju

Vizna liberalizacija Kosovu je obećana kao poklon posle ratifikacije sporazuma o demarkaciji granice sa CG

Nepriznato Kosovo će dobiti samo preporuku za dobijanje vizne liberalizacije, i to uz zalaganje Amerike i pretnje kosovskih političara da će odustati od pregovora sa Beogradom.

Lideri Kosova Hašim Tači i Ramuš Hardinaj uvereni su da će Evropska komisija u četvrtak objaviti pozitivnu preporuku za dobijanje vizne liberalizacije za Kosovo. Tu vest trebalo bi da im saopšti Dimitris Avramopoulos, evropski komesar za migracije, koji bi taj dan trebalo da poseti Kosovo, obrati se parlamentu i pred poslanicima potvrdi da je Komisija dala pozitivne preporuke o uklanjanju viza za građane Kosova.

Vizna liberalizacija Kosovu je obećana kao poklon posle ratifikacije sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom. Kosovski zvaničnici najavili su da, ukoliko EK ne ispoštuje dogovor, neće ni ići u Brisel na pregovore sa Beogradom koji bi trebalo da se održe sutra.

Iako prištinski mediji ovaj potez EU tumače kao još jednu pobedu i korak ka priznanju Kosova, Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose kaže da je u pitanju samo preporuka i jedna vrsta ohrabrenja za Prištinu, a nikako nagrada za zasluge.

„U četvrtak se neće doneti odluka o uvođenju vizne liberalizacije nego o napretku na putu ka tome. Konstatovaće se da je ispunjen prvi uslov, ali će se postaviti i neki praktični uslovi za dalje. Viznu liberalizaciju Kosovo bi moglo da očekuje tek iduće godine. To jeste jedna vrsta ohrabrenja Prištini ili bolje da kažemo — šargarepe, da pristupi daljim razgovorima sa Srbijom o normalizaciji odnosa, formiranju ZSO i daljim pregovorima sa EU o članstvu“, objašnjava naš sagovornik.

Po njegovim rečima, dobijanje vizne liberalizacija ne znači ono što pojedinci u Prištini predstavljaju, a to je da im neće trebati vize ni za zemlje koje nisu priznale Kosovo:

„Kod Evropljana uvek postoje dve varijante. Da zemlje koje nisu priznale Kosovo i dalje traže vize, a moguće je i da kažu da u ime zajedničke politike prihvataju kosovske pasoše, što i dalje ne znači priznanje Kosova“, navodi naš sagovornik.

Haradinaj je, inače, pozvao Ameriku da urgira oko vizne liberalizacije u Briselu, jer, kako je rekao, Priština je svoj deo sporazuma sa Briselom ispunila, dok EU nije.

 

Izvor Sputnjik, 18. jul 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u