Đurić: Vučić neće prihvatiti priznanje, ali…

Moramo da budemo svesni da smo suočeni sa dilemom – da li dogovor želimo ili ne

Razgovori u Briselu su bili teški, ali moramo da budemo svesni posledica eventualnog nepostizanja dogovora, poručuje direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. U razgovoru za RTS kaže da, šta god da u pregovorima dobijemo, biće više od onoga što imamo sada.

U Briselu je održana još jedna runda dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa. Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da su razgovori bili komplikovani, ali da je dogovoreno da se nastave kako bi se tražio zajednički imenitelj kompromisnog rešenja. Glavni pregovarač Prištine Hašim Tači ocenio je sastanak kao najteži u poslednjih šest godina.

To nisu bili laki razgovori ni u kom pogledu, saglasan je i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

„Slažem se da su bili jedni od najtežih do sada. Vidite izjave i nervozu Haradinaja i Tačija, pretnje ratom i nasiljem, ogoljeno isnsistiranje na punom priznanju nezavisnosti“, rekao je Đurić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Moramo, kaže, da budemo svesni da smo suočeni sa dilemom – da li dogovor želimo ili ne.

„Treba da budemo svesni posledica eventualnog nepostizanja dogovora – ne bilo kakvog, već koji bi zadovoljio interese Srbije“, istakao je Đurić.

Pitanje Kosova je povezano i sa pitanjem ekonomskog napretka, objašnjava direktor Kancelarije za KiM.

„Ako ne bi bilo dogovora, ne bi stvari ostale kakve jesu. Naredne tri, četiri, pet godina bismo sigurno vratili zemlju i region u sukobe. Ne bi bilo mira. Ne bismo mogli da osigramo da deca neće opet ginuti. Zato nam je ta vrsta dogovora važna. Uvek ima teškog uslovljavanja. Nemojte da mislite da možemo da nastavimo sa ekonomskim oporavkom ako ne bude rešenja“, rekao je Đurić.

Od toga će zavisiti i odnosi sa EU i radna mesta. „I to može da bude politički izbor građana, legitiman, ali da budemo svesni posledica“, naveo je Đurić.

Nikome, ukazuje Đurić, ni predsedniku ni vladi ne pada na pamet da prihvata nešto što ne bi zadovoljilo interese Srbije i Srba na KiM.

„Predsednik Vučić neće prihvatiti priznanje. Svaki put pita i ponavlja pitanje: Šta možemo da dobijemo za Srbiju, s obzirom na to da nemamo gotovo ništa, 18 godina nema efektivne kontrole, od najbanalnijih stvari do važnih. Ko je ubio Olivera Ivanovića? Naša policija ne može ni čaure da pogleda, moramo da se bavimo obaveštajnim radom. Ali šta god da dobijemo biće više od onoga što imamo danas“, rekao je Đurić.

Za interese Srbije ne bori se samo u Briselu, već i u razgovorima sa ostalim zvaničnicima – Rusima, Amerikancima, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom gde je u Parizu dobijena javna podrška za postizanje kompromisa.

„Pokucaćemo na svaka vrata da pokušamo da pridobijemo podršku za našu poziciju“, poručio je Đurić.

„NA POSTUPAK BNV-a REAGOVAĆEMO ODGOVORNO“
Na pitanje kako će se reagovati na poziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća Bedžetu Pacoliju da poseti Novi Pazar kao „ministar spoljnih poslova Republike Kosovo“, Marko Đurić je rekao da će se reagovati dostojanstveno i odgovorno.

„Reagovaćemo suprotno od onoga što očekuju. Očekuju da ćemo nervozno da reagujemo, a reagovaćemo ozbiljno i odgovorno, sačuvaćemo dostojanstvo Srba, niko neće divljati. Reagovaćemo na način primeren državi“, rekao je Đurić.

 

Izvor RTS, 19. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u