Kitarović: Hrvati i Albanci su doslovce braća po oružju

„Mnogi su Albanci žrtvovali svoje živote za Hrvatsku i, verujte mi, Hrvatska to neće zaboraviti“

Drugog dana zvanične posete Tirani, hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović je, obraćajući se u parlamentu, osim kurtoazne podrške putu Albanije ka EU, poručila da su Hrvati i Albanci „doslovce braća po oružju“, te da su mnogi Albanci žrtvovali svoj život za Hrvatsku.

„Hrvatska i Albanija mogu zajedno puno toga da učine“, rekla je hrvatska predsednica, preneo je zagrebački Večernji list.

Hrvatska, rekla je, pridaje veliku važnost stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu jugoistočne Evrope i snažno zagovara evropsku perspektivu celog tog prostora.

„Albanija je veoma važan partner, strateški i politički, i EU je to prepoznala“, navela je Grabar Kitarovićeva.

Osvrnuvši se na, kako se navodi, „trajno i nerazdvojno prijateljstvo“ između dve zemlje i ulogu albanske nacionalne manjine u hrvatskom društvu, rekla je da je Albanija bila prijatelj Hrvatske kada je to njenoj zemlji bilo potrebno.

Podsetivši na brojne Albance koji su se borili u ratu devedesetih, Grabar Kitarovićeva je rekla:

„Bili smo doslovce braća po oružju, pre nego što smo 2009. ušli zajedno u NATO. Mnogi su Albanci žrtvovali svoje živote za Hrvatsku i, verujte mi, Hrvatska to neće zaboraviti“.

Rekla je i da je Hrvatska, zemlja na raskršću hršćanstva i islama, pomorske i kontinentalne tradicije, izvrstan primer suživota, uključivosti i integracije raznih kultura i religija.

„Albanci su u potpunosti integrisani i cenjeni pripadnici hrvatskog društva (…) vole i poštuju Hrvatsku, a istovremeno su ponosni i domoljubni Albanci, sjajan primer pozitivnog uticaja na odnose naših zemalja“, rekla je i posebno podsetila na zajednicu Arbanasa kod Zadra, koja tamo postoji od 18. veka.

Podsetila je takođe i da prijateljstvo između dve zemlje seže još u doba kada su Dalmacija i Albanija bile pod vlašću Venecijanske Republike i u tom kontekstu istakla ulogu albanskog nacionalnog heroja Đerđa Kastriotija Skenderbega.

Albanija je inače 2018. proglasila „Godinom Skenderbega“, s brojnim kulturnim događajima, a Grabar Kitarovićeva je rekla da valja znati da su Skenderbeg i njegov sin primili titulu počasnih građana Dubrovačke Republike za njihov doprinos u borbi protiv Osmanlija.

Podsetiviši na još neke detalje iz istorije, Grabar Kitarovićeva je svoj govor u parlamentu završila rečima: „Neka dugo živi hrvatsko-albansko prijateljstvo“.

 

Izvor Tanjug/RTS, 19. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u