Fajnenšel tajms: Auto-gol Hrvatske posle finala

U Hrvatskoj, kako navodi Fajnenšel tajms, još postoji debata o istoriji Drugog svetskog rata

Hrvatska je postigla auto-gol nakon Svetskog prvenstva, piše „Fajnenšel tajms“ povodom dočeka hrvatskih fudbalera u Zagrebu uz nastup Marka Perkovića Tompsona.

Britanski list u tekstu navodi da je hrvatski put do finala sklonio u stranu probleme oko penzionih reformi, ekonomije i masovne emigracije, a neki su se samo fokusirali na to kako su igrači kao što su Luka Modrić i Mario Mandžukić nadjačali nesreću i raseljavanje tokom ratova devedesetih.

Međutim, kada je izvođač Marko Perković izašao na binu u Zagrebu i otpevao nezvaničnu himnu reprezentacije „Lijepa li si“, raspoloženje se promenilo, navodi Fajnenšel tajms.

„Perković, poznatiji kao Tompson, je nacionalistički pevač koji peva o eri genocida i koncentracionih logora tokom Drugog svetskog rata, kada su Hrvatsku vodili fašisti“, podseća list i ocenjuje da je njegov nastup u Zagrebu, na poziv hrvatskog tima, razbuktao tenzije u društvu vezane za rat devedesetih.

Mnogi su ocenili da je njegovo prisustvo na proslavi politizovalo ono što je trebalo da bude trenutak zajedništva.

„Ovaj Svetski šampionat značio je ujedinjavanje jer su bukvalno svi navijali za Hrvatsku, kod kuće, ali i u regionu. Ali sada unutar Hrvatske postoji nešto gorčine i razočaranja, jer postoji utisak da su neki simboli okrečeni političkom bojom, a opet, oni koji se ne slažu sa onim što Tompson predstavlja označeni su da ‘nisu dovoljno Hrvati'“, ocenila je Tena Prelac iz Londonske škole za ekonomiju.

U Hrvatskoj, kako se navodi u tekstu, još postoji debata o istoriji Drugog svetskog rata.

Fajnenšel tajms podseća da je grupa veterana 2016. godine u Jasenovcu postavila ploču na kojoj piše „Za dom spremni“.

Prošlo je skoro godinu dana pre nego što je uklonjena ploča sa mesta na u kojem je ubijeno 83.000 Srba, Jevreja i Roma.

Fudbal je, kako se navodi, pomogao u stvaranju nacionalnog ponosa s obzirom na to da je Hrvatska bila treća na svetu 1998, samo tri godine od završteka ratova sa Srbijom i Bosnom.

„Fudbalske pobede određuju nacionalni identitet isto kao i ratovi“, rekao je svojevremeno hrvatski predsednik Franjo Tuđman.

„Za mnoge Hrvate, nacionalni tim je jedan od svetih elemenata koji čini naciju“, rekao je analitičar Dario Brentin koji se bavi analizom fudbala i nacionalizma na Balkanu na Univerzitetu u Gracu.

Međutim, bliske veze između nacionalnog tima i Tompsona za mnoge su prešle liniju, piše FT.

Fudbaler Ivan Rakitić objavio je fotografiju sa Tompsonom uz opis „kralj je stigao“.
Tri dana nakon dočeka, taj „selfi“ stigao je do brojke od 640.000 lajkova.
Selektor Zlatko Dalić branio je Tompsonov nastup, dok drugi smatraju da njemu tamo nije bilo mesto.

„Vi ste uzori. Nemate pravo na Tompsona. Tompson je polarizujući fenomen u Hrvatskoj i zlikovac u ostatku“, napisao je Gordan Duhaček u kolumni za Inde.
Direktor centra „Simon Vizental“ i lovac na naciste Efraim Zurof takođe je poručio da Tompson ne treba da bude gost nigde.

 

Izvor Tanjug/RTS, 22. jul 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u