Knajsl: Veza s Rusijom ne mora trpeti zbog puta u EU

Intervju sa austrijskom ministarkom za Evropu, integracije i spoljne poslove

Evropska unija stalno naglašava važnost dijaloga između Beograda i Prištine. Zemlje EU su više nego oprezne u pogledu uvoza otvorenih pitanja od novih članica i odlučne su da u budućnosti ne dođe do takve situacije. Na „stolu“ je potraga za sveobuhvatnom normalizacijom odnosa u obliku pravno obavezujućeg sporazuma. To je ključno za evropske puteve Srbije i Kosova i biće kamen temeljac za održivu regionalnu stabilnost.

Tako savezna ministarka za Evropu, integracije i spoljne poslove Austrije Karin Knajsl odgovara na pitanje „Novosti“ da li će priznavanje Kosova biti jedan od uslova našoj zemlji na evropskom putu. Kao predstavnica države koja do kraja godine predsedava EU, Knajslova ističe da će se Beč zalagati za dalje širenje Unije.

Šta bi mogao da sadrži pravno obavezujući sporazum između Beograda i Prištine?
— Nema razloga da Beograd i Priština ne okrenu novu stranicu u odnosima kad su to mogli da urade vekovni neprijatelji Francuska i Nemačka i mnogi drugi. U potpunosti podržavamo napore visoke predstavnice Federike Mogerini da pomogne u traženju rešenja. A što se tiče sadržaja sporazuma, na veštinama diplomata i dalekovidosti lidera je da rade na mudrom i fer kompromisnom rešenju.

Može li Srbija da zadrži dobre odnose sa Rusijom i da napreduje ka EU?
— Srbija je istakla da je njen jasan strateški prioritet pridruživanje EU. Unija je najvažniji ekonomski partner Srbije. Međutim, pridruživanje evropskoj porodici ne znači da moraju da trpe veze između Srbije i Rusije. Beograd sigurno može da pronađe pragmatičan pristup održavanju dobrih odnosa sa Moskvom. Kad se postaje član EU, onda to podrazumeva postepeno produbljivanje odnosa, uključujući i usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom, kao što je nedavno izraženo u deklaraciji samita EU – Zapadni Balkan.

Kako se, po vašem mišljenju, Srbija odnosi prema migrantskoj krizi?
— Zahvaljujući sveobuhvatnom skupu mera koje su preduzele EU i njene zemlje članice, kao i našoj saradnji s partnerima na Balkanu, broj neregularnih dolazaka i podnetih zahteva za azil u Evropi je znatno smanjen u odnosu na 2015. ili 2016. godinu. Uspostavili smo odličnu saradnju sa Srbijom, cenimo napore vaše zemlje i nastavićemo da dajemo podršku. Istovremeno, očekujemo od Srbije da blisko uskladi svoju migracionu i viznu politiku sa EU kako bi se izbegao jaz u našem sveobuhvatnom pristupu.

Hoćemo li morati da na našoj teritoriji otvaramo prihvatne centre za migrante?
— Ideja regionalnih centara za prihvat je potvrđena na nedavnom samitu EU. Cilj tog obećavajućeg koncepta je uklanjanje podsticaja za započinjanje opasnih putovanja, čime se sprečavaju biznis krijumčara i tragični gubici života. Podrazumeva se da će osnivanje takvih centara biti jedino moguće u bliskoj saradnji sa zemljama kojih se to tiče. Prvo moramo da razradimo mnogobrojne praktične i pravne detalje, tako da su spekulacije o tome „gde“ i „kako“ definitivno preuranjene.

Zašto je proširenje EU jedan od prioriteta vaše zemlje?
— Stabilnost, mir, demokratija i prosperitet u ovom regionu su u interesu EU. Za nas je očigledno da su jasna evropska perspektiva i integracija celog regiona u EU najbolji recept da se to postigne.

Kako ćete to objasniti drugima u EU koji imaju strah od novih članica?
— Neke zemlje članice EU su trenutno prilično skeptične u vezi s proširenjem i zbog toga ima mnogo posla kako bi bile ubeđene u korist ovog procesa. Tu države iz regiona treba da se angažuju, da učine svoje zemlje sposobnim za ulazak EU kroz reforme, rešavanje bilateralnih sporova, jačanje saradnje.

Koliko Srbi, kojih ima dosta u Austriji, mogu da doprinesu evrointegracijama?
— Srećni smo i ponosni na jaku i dobro integrisanu srpsku zajednicu u Austriji. Oni takođe doprinose odličnim odnosima Srbije i Austrije. Živeći u Uniji, oni sigurno mogu da pomognu u objašnjavanju koje su prednosti integracija u EU svojim prijateljima i rođacima u Srbiji.

REALAN PRIJEM 2025.
Da li je predložena 2025. godina za punopravni prijem Srbije realan rok?
— Brzina pregovora zavisi prvenstveno od brzine kojom se Srbija sprema za EU. Potrebnim angažovanjem, perspektiva 2025. nudi optimističku, ali takođe i ostvarivu orijentaciju. Srbija napreduje dobro, ali važne stvari ostaju da se urade.

 

Autor Goran Čvorović

 

Izvor Večernje novosti, 23. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u