Đukanović o patrijarhu Irineju: To ne može reći niko normalan

Predsednik Crne Gore nazvao srpskog patrijarha „nepristojnim gostom“

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović kaže da očekuje od patrijarha SPC Irineja da demantuje svoju izjavu o položaju Srba u Crnoj Gori.

Patrijarh srpski Irinej ocenio je u intervjuu podgoričkom Danu da je položaj SPC u Crnoj Gori gori nego u vreme osmanske okupacije, a da je status Srba kao u doba ozoglašene fašističke tvorevine Nezavisne države Hrvatske.

„Moj jedini komentar na to što navodite mogao bi biti da niko normalan tako nešto ne može pomisliti, a kamoli izgovoriti. Očekujem da to patrijarh demantuje”, rekao je Đukanović za Antenu M.

Na pitanje da li je izjavu patrijarha shvatio kao pretnju da će SPC braniti Mitropoliju crnogorsko-primorsku od navodnog oduzimanja imovine u Crnoj Gori, Đukanović tvrdi da će Zakon o slobodi veroispovesti, koji je u pripremi, regulisati tu oblast „u sklopu ukupne državne brige o ljudskim pravima i slobodama, po najvišim međunarodnim standardima”.

„Bilo čiji interesi ili pritisci, s bilo kog nivoa, neće nas sprečiti da uredimo odnose i u toj oblasti u skladu sa evropskom praksom”, poručio je Đukanović.

On smatra i da neće biti neophodno da Crna Gora primenjuje administrativne mere, kao što je zabrana ulaska u Crnu Goru.

„Zakoni države Crne Gore moraju biti identično primenjivani na sve. Na naše građane, kao i na nepristojne goste, pa makar bili i crkveni velikodostojnici. Ipak, verujem da je ideja suverene, slobodne, višenacionalne i viševerske demokratske Crne Gore toliko ojačala i postala superiorna da na pokušaje njenog ugrožavanja neće biti neophodno da primenjujemo administrativne mere”, zaključio je Đukanović.

 

Izvor Tanjug/Politika

VUČIĆ O IZJAVI PATRIJARHA: NEMAM KOMENTAR, ALI…
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija želi dobre odnose sa Crnom Gorom i bolji položaj srpskog naroda u Crnoj Gori.

Upitan da li je saglasan sa ocenom patrijaraha Irineja o stanju i položaju srpskog naroda i Crkve u Crnoj Gori, predsednik je rekao da ne može da komentariše ono što izgovara patrijarh, ali da pozicija srpskog naroda svakako nije idealna.

„Nadam se da ćemo uskoro imati prilike da o tome razgovaramo i sa legitimnim predstavnicima Srba u Crnoj Gori i da ćemo imati priliku da o svim bilateralnim stvarima razgovaramo sa legitimnim i legalnim predstavnicima Crne Gore“, rekao je Vučić.

Ponovio je da Srbija želi dobre odnose sa Crnom Gorom.

„Da li smo uvek zbog svega srećni — nismo i o tome govorimo, a pretpostavljam da nisu ni ovi uvek sreći sa onim što mi izgovaramo i činimo. A da li je pozicija srpskog naroda idealna — ko god bi to rekao, a da pripada našem rodu, čini mi se da ne bi govorio istinu“, rekao je Vučić.

 

Izvor Tanjug/Sputnjik, 24. jul 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u