Dojče vele o Benonu: Mračni šaptač stiže u Evropu

Ultimativni cilj je prilično krupan – pobeda nad liberalnom Evropom koju podržava Soroš

Stiven Benon, nekadašnji ideolog kampanje Donalda Trampa i nove desnice, u Briselu osniva fondaciju koja će podržati krajnju desnicu pred izbore za Evropski parlament. Krajnji cilj je borba protiv uticaja Džordža Soroša.

Zvali su ga „Trampovim Dartom Vejderom“, mastermajndom iz senke, čovekom koji je navodno odlučujuće uticao na koncept predsedničke kampanje koja je njujorškog milijardera uvela u Belu kuću. Stiven Benon (64), nekadašnji izdavač uticajnog konzervativnog portala Brajtbart, važi za vodećeg ideologa onoga što se u Americi naziva Alt-Right (alternativna desnica), a u Evropi „novom desnicom“.

Benon je svega šest meseci bio savetnik predsednika Trampa nakon čega je među njima puklo prošlog avgusta. Ponešto o razlazu se moglo pročitati u bestseleru novinara Majkla Volfa („Oganj i gnev: Unutar Trampove Bele kuće“). Benon je, prema tom izvoru, Trampa smatrao „nepismenim idiotom“ koji se bojao ulaska u Belu kuću. Tramp je, navodno, mislio da je Benon poludeo, čak je i njemu bio previše radikalan.

Ipak, siva eminencija nove desnice nije otišla u penziju. U martu je Benon nastupio pred pristalicama francuskog Nacionalnog fronta u Lilu. Uz ovacije je varirao geslo iz Komunističkog manifesta: „Patriote svih zemalja, ujedinite se!“

NIKAD U PRVOM REDU
Ovih dana je američki informativni portal Dejli bist objavio Benonove namere da uskoro u Briselu osnuje fondaciju „Pokret“ („The Movement“) koja treba da podrži snage desnije od tradicionalnih konzervativaca i demohrišćana. Cilj je pohod desničara na Evropski parlament čiji se novi saziv bira u maju iduće godine. Fondacija će navodno podržati takve stranke širom EU analizama, istraživanjima, ideološkim materijalom.

Benon je oduševljen pobedom bregzitaša ili ulaskom italijanskih desničara u vlast, svestan da su neki od uspeha postignuti uz skromne resurse. I što ga posebno intrigira – među evropskim desničarima gotovo da nema saradnje i razmene znanja.

Nemački novinar Tilman Jens u razgovoru za DW upozorava da je Benon posebno vešt i posebno opasan u izbornim kampanjama. „Benon je uvek sebe video kao gospodara tame. Ne voli transparentnost, uvek je u pozadini. Nikada se nije gurao u prvi red već je delao kao snajperista iz drugog ili trećeg reda. To je opasno kod njega“, kaže Jens je prošle godine objavio knjigu „Stiven Benon – Trampov mračni šaptač“.

Benon već ima iskustva u Evropi. Bio je u upravnom odboru dubiozne britanske agencije Kembridž analitika koja je preko Fejsbuka pribavila zastrašujuće precizne poatke o desetinama miliona američkih birača kojima su zatim servirani za njih prilagođeni oglasi. Cilj je bila pobeda Trampa. Isto je učinjeno i tokom kampanje za Bregzit. „On je zaista odlučujuće upravljao kampanjom za Bregzit. Često se sretao sa Borisom Džonsonom“, kaže Jens.

Ovaj novinar međutim nije siguran kako će Benonova fondacija u Briselu funkcionisati i podseća da američkog stratega do sada nije držalo mesto, pa je pitanje hoće li izgurati do izbora za Evropski parlament.

„Opasnost se sastoji u tome da, koristeći sva sredstva bez skrupula, Benon inicira izbornu kampanju potpuno novih dimenzija. Prema tome će sve na šta smo navikli biti dečija igra“, dodaje Jens.

KASTING U LONDONU
Premda u Nemačkoj već ima glasova koji traže da se Benonu zabrani dolazak u Evropu nije jasno na kojim bi osnovama to bilo učinjeno. Mihael Rot, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke, kaže da se „ne treba plašiti nacionalističkih kampanja kojima gospodin Benon hoće da obori Evropu na kolena. Naše vrednosti su jače od njegove mržnje i njegovih laži“.

Amerikanac je u razgovoru za Dejli bist rekao da evropski pokret ne bi trebalo da obuhvata „etno-nacionaliste“ jer bi to moglo odvratiti „populističke nacionaliste“, kako Benon zove one sa kojima bi da radi. No nedavno je u Londonu primio i Kenta Ekerota iz Švedskih demokrata, partije nastale na nacističkoj ideologiji supremacije, a koja sada sa antiimigrantskim porukama može da računa na petinu birača.

Osim predstavnika Nacionalnog fronta i britanskog independiste Najdžela Faraža, kojeg dobro zna od ranije, Benon je sreo predstavnike više belgijskih nacionalističkih stranaka, a računa i na one koji su odavno u svojim zemljama mejnstrim – Viktora Orbana u Mađarskoj i Jaroslava Kačinjskog u Poljskoj.

Prema Benonovim najavama, „Pokret“ će imati desetak stalno zaposlenih uključujući stručnjake za ispitivanje javnog mnjenja i komunikacije. Kancelarija fondacije bi mogla i da se proširi ukoliko krajnji desničari u Evropskom parlamentu osvoje značajan broj mesta i projekat se pokaže uspešnim. Benon planira da polovinu vremena provodi u Evropi, ali tek posle novembra, kada Amerikanci biraju trećinu senatora, sve kongresmene i 39 guvernera.

Ultimativni cilj je prilično krupan – pobeda nad liberalnom Evropom koju, prema Benonu, odlučujuće podstiče američko-mađarski milijarder Džordž Soroš sa svojom fondacijom. „Otvoreno društvo“ je za tridesetak godina upumpalo 32 milijarde dolara u svrhe stvaranje liberalnog društva. Ako je verovati krugovima oko Benona, naredne godine u Evropi mogle bi da budu borba dva američka uticaja. O Sorošu, kojeg smatra arhineprijateljem, Benon kaže: „Soroš je briljantan. Zao, ali briljantan.“

 

Izvor Dojče vele, 24. jul 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u