Katastrofalan požari u Atini, najmanje 75 mrtvih (VIDEO)

Najmanje 60 osoba je poginulo a 150 je povređeno u požarima koji se od ponedeljka ne smiruju u oblasti istočno od Atine

Najmanje 60 osoba je poginulo a 150 je povređeno u požarima koji se od ponedeljka ne smiruju u oblasti istočno od Atine, izjavio je gradonačelnih Rafine Evangelos Bornos.

On je za grčku Skaj televiziju rekao i da broj stradalih stalno raste, prenosi Rojters.

Osim stradalih, stotine ljudi se vode kao nestali.

Grčka je proglasila tri dana žalosti zbog požara, a premijer Aleksis Cipras izjavio je da Grčka prolazi kroz neizrecivu tragediju.

„Danas Grčka žali i progalšavamo tri dana žalosti u znak sećanja na one koji su nastradali“, rekao je Cipras.

Prvi nalazi govore da su celi okruzi gradova Rafina, Mati i Nea Makri potpuno uništeni.

U Grčkoj je proglašena vanredna situacija a premijer i članovi Vlade otkazali su zakazane sastanke i putovanja.

Ministar unutrašnjih poslova Grčke Panos Skurletis je nastalu situaciju nazvao nacionalnom tragedijom, prenela je televizija ERT.

Grčki mediji kažu da je reč o vatrenoj stihiji biblijskih razmera, gori šuma, veliki broj kuća je nestao, a spasilačke ekipe na svakom koraku pronalaze ugljenisana tela.

„Ovo je nacionalna tragedija“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Panos Skurletis za ERT.

Gašenje vatrene stihije otežava snažan vetar, vatra se usled vetra širi i do sada je stradalo desetak kuća, uglavnom predviđenih za odmor.

Saobraćaj na autoputu koji povezuje Atinu i Korint, kao i železničku liniju, prekinut je nekoliko sati.

Struja je isključena, telefonske linije i internet ne rade.

U međuvremenu, vetar je počeo da slabi, pa je većina požarišta uglavnom ugašena ili stavljena pod kontrolu, rekli su vatrogasci na teren.

Zvanična Atina je zatražila pomoć, a među prvima joj je priskočila Španija.

U gašenju požara učestvuje više od 300 vatrogasaca, stotine vatrogasnih vozila, kanadera, helikoptera, a ljudima koji su bili zarobljeni na plažama u pomoć su pristigli turistički i ribarski brodovi koji su ih prebacili na sigurnu destinaciju.

Požar u istočnoj Atici najgori je u Grčkoj još od onog koji je 2007. godine zahvatio Peloponez, prenosi Rojters.

SVE SE DESILO ZA SAT VREMENA, MOŽDA IMA DUPLO VIŠE ŽRTAVA
Grčki doktor Steljos Kuvaris izjavio je da vatre u Atini sada nema, ali da se i dalje traga za ljudima.

Kako je rekao za Prvu televiziju, strahuje se da bi broj mrtvih mogao da bude dupliran.

Samo na jednom mestu nađena su tela 26 osoba. Mediji navode da se onanalaze i u dvorištu jedne vile. Kuvaris navodi da su oni najverovatnije pokušavali da pronađu put do mora, ali da nisu uspeli.

„Sve se desilo za sat vremena, možda i manje. Duvao je jak vetar, nije moglo da se reaguje“, rekao je on.

EVROPA SE MOBILIŠE ZA POMOĆ GRČKOJ, STRAH OD VIŠE STADALIH
Grčke vlasti strahuju da bi broj žrtava velikog požara, koji je zahvatio široku teritoriju oko grada Atine, mogao biti veći, pa evropske zemlje mobilišu snage da pomognu svojoj članici.

Vlada premijera Aleksisa Ciprasa zatražila je od evropskih zemalja dodatne helikoptere i vatrogasce da pomognu u borbi protiv vatrene stihije u kojoj su do sada, prema zvaničnim podacima, poginule 54 osobe, među kojima ima i dece, dok je 150 njih povređeno.

Strahuje se, međutim, da bi broj žrtava mogao biti veći.

Prvu pomoć Grčkoj poslale su: Italija, Nemačka, Poljska, Francuska, Kipar, Izrael, Španija, Bugarska i Poljska. Pomoć su ponudile Srbija i Hrvatska.

U Grčkoj je proglašena vanredna situacija, a nacionalna zastava je na zgradi vlade i parlamenta spuštena na pola koplja.

„Naše misli su sa Grčkom i sa žrtvama strašnih požara“, napisao je francuski predsednik Emanuel Makron na Tviteru.

Saosećanja sa grčkim narodom izrazio je predsednik Evropska Saveta Donald Tusk.

„Veoma sam ožalošćen tragičnim šumskim požarima u Grčkoj. Evropa će stati iza naših grčkih prijatelja u ovim teškim vremeima. Pomoć je na putu iz nekoliko zemalja EU „, napisao je predsednik Evropskog Saveta.

Cipras je takođe razgovarao telefonom sa predsednikom Evropske komisije Žan Klod Junkeom, koji je ponudio resurse i izrazio saučešće porodicama stradalih, prenela je agencija ANA-MPA.

Ta oblast je veoma popularna među lokalnim turistima, pre svega među penzionerima i decom koja tu dolaze da kampuju.

Zbog požara grčki premijer Aleksis Cipras je prekinuo posetu Bosni i Hercegovini.

Požari besne i zapadno od Atine, zbog čega su i tamo mnogi stanovnici napustili svoje kuće.

Taj požar preti da ugroži saobraćaj jer se nalazi blizu autoputa, zbog čega je zatvoren put Atina-Korint, jedan od dva puta ka Peloponezu, a prekinut je i železnički saobraćaj.

ZA 24 SATA U GRČKOJ IZBILO 47 POŽARA
Od ponedeljka ujutru, u Grčkoj je za 24 sata izbilo 47 šumskih požara, ali je većina njih ugašena još u početnom stadijumu, međutim požar na istoku Atike se, uprkos ogromnim naporima, raširio zbog jakih vetrova koji duvaju.

Trenutno, vatra gori u Kalitehnopuliju, istočno od Atine, na planini Geranija, zapadno od prestonice, zatim u Zenomenosu kod Korinta, u okolini Hanje na Kritu, kao i u Larimni i Hlomosu u oblasti Fiotida, prenosi ANA.

Te požare gasi ukupno 538 vatrogasaca sa 261 vartrogasnim vozilom, avioni, helikopteri, a u gašenju pomažu i brojni volonteri.

POŽAR VEROVATNO PODMETNUT
Grčki savet odbrane poslao je specijalno obučene članove oružanih snaga i Nacionalne garde u pomoć patrolama civilne zaštite za sprečavanje požara. Savet je odlučio da će grčki i saveznički dronovi, kao i letelice pomoći civilnoj odbrani u prikupljanju podataka iz delova zemlje koji su još pod posebnim rizikom od požara ili namernog podmetanja požara. Te mere uvode se nakon spekulacija da su požar u istočnoj Atiki, kao i nekoliko požara u regionu Korinta podmetnuti.

 

Izvor Agencije/Večernje novosti, 24. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u