Zukorlić: Ugljaninu Srbija ne valja samo kad nije na vlasti

„Ovo sada je rezultat dogovora Ugljanina i Ljajića da prvi regrutuje antisrpske glasove, a drugi prosrpske“

Aktuelni predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejman Ugljanin je zabrinut da će izgubiti predstojeće izbore za to veće, pa u dosluhu sa pojedinim spoljnim i domaćim političkim faktorima računa da bi radikalizacijom stanja mogao stranački i uskointeresno da profitira, izjavio je narodni poslanik i lider BDZ Sandžaka Muamer Zukorlić.

Komentarišući poslednje izjave i stavove Ugljanina, koji je i predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, Zukorlić kaže da su to, zapravo, cehovi koje Ugljanin ispostavlja nakon što ga osam poslednjih godina ova i prethodne vlasti, kako ističe, nezakonito drže na čelu Bošnjačkog nacionalnog veća.

U pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu, Zukorlić podseća da je još 2010. bivša vlast Borisa Tadića, kako kaže, nezakonito poništila rezultate izbora i dozvolila Ugljaninu da kroz nepostojeću formu tehničkog mandata kontroliše BNV četiri godine. Četiri godine kasnije, 2014, Ugljaninova stranka je, navodi Zukorlić, masovno pokrala izbore, a iz Tutina su dostavljeni video-dokazi krađe koje je, uprkos tome, RIK priznala i predsedniku SDA omogućila još jedan mandat zloupotrebe Veća.

„Ovo sada je rezultat dogovora Ugljanina i (Rasima) Ljajića da prvi regrutuje tzv. patriotske, odnosno antisrpske glasove, a drugi prosrpske za predstojeće izbore za nacionalne savete“, naveo je Zukorlić.

Govoreći o izjavama Ugljanina na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Zukorlić kaže da su one u suprotnosti sa činjenicom da je njegova stranka otvoreno podržala Vučića na prošlim izborima posebno u opštinama Tutin i Sjenica gde SDA samostalno kontroliše vlast, darujući mu više od 65 odsto glasova u tim opštinama.

Osim toga, naveo je Zukorlić, Ugljaninova SDA je sa SNS-om u koaliciji u svim opštinama Sandžaka osim u Novoj Varoši.

„Sledom strateškog partnerstva Ugljanina i Ljajića, dva visoka funkcionera SDA S. Mahmutović i B. Omeragić imenovani su na mesta državnog sektetara u Ministarstvu poljoprivrede, odnosno savetnika ministra trgovine turizma i telekomunikacija, a nedavno je u Tutinu imenovan direktor Tehničke škole iz SDA uz podršku tamošnjeg SNS-a“, kaže Zukorlić.

A što se Ugljaninovih optužbi na njegov račun tiče, Zukorlić kaže da ih razume kao posledicu njegovog ličnog iskustva i odnosa prema vlastima u Beogradu dok je lider SDA bio na poziciji ministra.

Tada je, podseća Zukorlić, Ugljanin bespogovorno izvršavao volju (Vojislava) Koštunice, a potom Tadića, hvaleći Srbiju kao zemlju blagostanja za Bošnjake, odričući se autonomije i vrlo retko pominjući Sandžak.

Tada je Ugljanin, prema Zukorlićevim rečima, u savezu sa Koštunicom, uz pomoć policije i drugih organa vlasti, udario na jedinstvo Islamske zajednice preotevši dvadesetak džamija, oskrnavio ovu versku zajednicu i naneo nesagledivu štetu muslimanima.

„A tokom najžešće agresije na ovu versku zajednicu 2010. Ugljanin je uručio priznanje Tadiću za navodni doprinos afirmaciji prava Bošnjaka u Srbiji“, istakao je Zukorlić, podsetivši na ponašanje Ugljanina u poslednjh osam godina.

 

Izvor Sputnjik, 24. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u