Globus: Papa smenio hrvatskog kardinala

„Bozanićevo vreme je prošlo i promena na čelu Crkve u Hrvata bila je samo pitanje vremena“

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja smenjuje kardinala Josipa Bozanića, a novi zagrebački nadbiskup biće Dražen Kutleša, piše hrvatski nedeljnik „Globus„.

Vatikan je, prema svemu sudeći, već razrešio kardinala Josipa Bozanića s dužnosti zagrebačkog nadbiskupa, piše vodeći politički nedeljnik u Hrvatskoj.

„Objaviće to kad im bude odgovaralo, ali svakako do kraja godine. Pokrenut je ‘proces odlaska’ koji može završiti i Bozanićevim penzionisanjem, jer ‘kardinali se ne smenjuje'“, piše glavni urednik Globusa Zdravko Milanović.

Najverovatniji naslednik Bozanića, dodaje, biće porečki i pulski biskup Dražen Kutleša.

Potvrdu da se zaista nešto događa na relaciji Vatikana i Kaptola dalo je i nekoliko istaknutih sveštenika koji dobro poznaju i vatikanske prilike.

Kažu, sve to još nije gotovo, ali o najavi promena u Zagrebu već se naveliko govori.

„Ima samo jedan problem, a to je da kada se unapred neko ‘proglasi biskupom’, vatikanski vrh reaguje tako da ga ne imenuje. A kada bi se to u ovom slučaju dogodilo biskupu Kutleši, koji bi trebalo da postane zagrebački nadbiskup, bila bi to neverovatna šteta za Crkvu. Jer, reč je o izuzetnom čoveku, koji se samo može poželeti“, rekao je za nedeljnik neimenovani visoki izvor sa Kaptola.

Porečkog biskupa Kutlešu i svi ostali hvale i podsećaju da je bio najmlađi hrvatski biskup kada je postavljen.

Zdravko Milinović u svojoj kolumni piše da nije slučajno izbor pao na njega. Studirao je u Rimu s današnjim dubrovačkim biskupom Matom Uzinićem i godinama je bio važna karika u vatikanskoj hijerarhiji.

 

„Poslat je da reši slučaj ‘Dajla’, vrlo osetljiv finansijski problem između Kaptola i Vatikana. A nakon svega imenovan je na čelo Komisije HBK za odnose s državom. Budući da je bilo uobičajeno da taj politički izuzetno važan posao vodi prvi čovek Crkve u Hrvata, dakle zagrebački nadbiskup, a ne neki ‘provincijski biskup’, već tada je bilo sasvim jasno da Bozanić odlazi, a Kutleša dolazi“, navodi Malinović.

Kako se navodi, nije tajna da papa Franja nije bio zadovoljan načinom na koji se vodi Crkva u Hrvatskoj, pre svega zbog konzervativnih biskupa koji su svojim desničarenjem, a nažalost i podilaženjem poraženim ideologijama, često kompromitirali Crkvu.

Penzionisanjem nekih starih biskupa otvorila se mogućnost da papa imenuje one koji su bili suprotnost staroj generaciji.

„Bozanićevo vreme je prošlo i promena na čelu Crkve u Hrvata bila je samo pitanje vremena. Odnos između liberalne politike koju provodi papa Franja i konzervativne većine u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji gotovo nije postojao“, kaže Milanović.

Nije nepoznanica ni da je kardinal Bozanić uporno želeo da preuzme neku važnu funkciju unutar Vatikana, a spominjala su se i čelna mesta nekih kongregacija. To se, međutim, nije dogodilo, a afera oko „Dajle“ očito je Bozaniću zatvorila vrata Vatikana.

Novo vreme koje je promoviše papa Franja nezaustavljivo kuca na vrata i hrvatske crkve, bez obzira na to što neki biskupi baš nisu oduševljeni potezima pape.

„Treba pričekati i videti, ali nikada s Vatikanom ne treba licitirati imenima. Iznenađenja su uvek moguća i kada se čini da je sve rešeno“, rekao je sagovornik nedeljnika s Kaptola.

 

Izvor Tanjug/RTS, 25. jul 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u